x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Risc mare de avalanşe la altitudini de peste 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Bucegi

Risc mare de avalanşe la altitudini de peste 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Bucegi

21 Dec 2018   •   12:00
Risc mare de avalanşe la altitudini de peste 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Bucegi

Meteorologii avertizează că este risc mare de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Făgăraş şi Bucegi, potrivit unei informări remise joi AGERPRES, de către Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud.

Potrivit sursei citate, risc mare de avalanşă înseamnă un risc de gradul patru pe o scară de la unu la cinci.

Sub altitudinea de 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Bucegi, riscul de avalanşă este însemnat, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci.

La Bâlea Lac este cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo din ţară, de 136 de centimetri, în timp ce la Vârful Omu zăpada atinge 90 de centimetri.

Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă. Până la Bâlea Cascadă, turiştii pot merge cu maşinile pe Transfăgărăşan, şoseaua fiind deszăpezită, însă se circulă în condiţii de iarnă.

Turiştii care vor să schieze la Bâlea Lac, unde nu există pârtii amenajate, sunt sfătuiţi să solicite informaţii de la salvamontiştii din zonă.

"Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţilor Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţăminte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, beţe de schi), dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă, respectiv: sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Alpiniştilor care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţilor Făgăraşului le solicităm să anunţe SPJ Salvamont Sibiu perioada şi traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile", a anunţat, recent, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. AGERPRES

×
Subiecte în articol: avalansa fagaras Bucegi