x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale S-a dat liber la măcel în Delta Dunării. Mistreții din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor fi exterminați

S-a dat liber la măcel în Delta Dunării. Mistreții din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor fi exterminați

06 Aug 2018   •   14:56
S-a dat liber la măcel în Delta Dunării. Mistreții din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării vor fi exterminați

La sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat decizia de exterminare a porcilor mistreţi din focarele confirmate cu pestă porcină africană şi din zonele limitrofe acestora. Măsura include, prin excepţie, şi zonele protejate printre care şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Un teritoriu din care s-a răspândit de fapt virusul pestei porcine africane încă din primele zile ale lunii iunie şi adus acolo în gopodăriile crescătorilor particulari de porcine din comuna Ceatalchioi de porci mistreţi infectaţi din Ucraina cel mai probabil.

„Unii ar putea spune că este o măsură târzie, dar ce pot să spn eu este că autorităţile au acţionat în ritmul evenimentelor. S-au concentrat în principal pe focarele de pestă porcină apărute la porcii domestici şi au acţionat conform procedurilor cu scopul principal de a evita apariţia unui focar în marile complexe de creştere a porcilor. Nu s-a reuşit acest lucru şi acum s-a trecut la următorul pas şi anume eliminarea vectorului principal de răspândire a virusului respectiv porcul mistreţ. Numai că lupta cu pesta porcină nu se mai dă acum pe planul porcului mistreţ ci pe planul porcului domestic. Şi aş vrea să subliniez faptul că într-adevăr mistreţul a adus virusul pestei porcine pe teritoriul rezervaţiei şi pe teritoriul judeţului, însă ce s-a întâmplat după nu mai ţine de mistreţ. Ţine de acest haos al creşeterii animalelor din localităţile Deltei Dunării pentru că avem foarte multe animale lăsate libere, şi nu doar porci, într-o semisălbăticie şi de aici legătura între mistreţ şi animalele din gospodăria omului ca să le zicem aşa. Este motivul pentru care s-a ajuns la această adevărată explozie a cazurilor de pestă porcină africană care creştere explozivă nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Acolo de 20 de ani evoluţia pestei porcine africane a fost una lentă, cu focare apărute sporadic”, a declarat Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu.

Citește tot articolul pe obiectivtulcea.ro

×