x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Situație alarmantă în Vrancea: Seceta a afectat peste şapte mii de hectare de teren agricol din judeţ

Situație alarmantă în Vrancea: Seceta a afectat peste şapte mii de hectare de teren agricol din judeţ

16 Noi 2018   •   18:22
Situație alarmantă în Vrancea: Seceta a afectat peste şapte mii de hectare de teren agricol din judeţ

Seceta a afectat în această toamnă circa 7.300 hectare de culturi agricole în Vrancea, conform primelor estimări ale Direcţiei Agricole Vrancea, însă suprafaţa calamitată ar putea fi mai mare, având în vedere că datele centralizate până în prezent sunt bazate pe raportările din numai 19 comune.

"Din centralizarea proceselor verbale încheiate în 19 localităţi din Vrancea, de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, suprafaţa afectată de secetă în această toamnă ar fi de 7.300 de hectare. Cea mai afectată cultură este cea de rapiţă, cu o suprafaţă de 2.027 hectare. Au mai fost afectate 1.383 hectare însămânţate cu grâu şi 527 hectare însămânţate cu orz. De asemenea, au fost afectate şi 3.410 hectare din zonă de interes ecologic", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Agricole Vrancea, Ticu Costandache.

Acesta a precizat că în prezent sunt în lucru situaţiile din alte şase comune, dar sunt aşteptate raportări şi din alte localităţi din Vrancea.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole, culturile calamitate în această toamnă vor fi înlocuite, în primăvară, cu porumb şi floarea soarelui.

"Anul viitor vom avea suprafeţe mai mari cultivate cu floarea soarelui şi porumb, în locul culturilor de rapiţă afectate de secetă. La grâu nu cred că vor fi probleme cu suprafaţa însămânţată, deoarece se poate semăna grâul de primăvară", a precizat Ticu Costandache.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au făcut primele raportări ale pagubelor produse secetă în această toamnă, astfel încât autorităţile să poată solicita despăgubirea fermierilor pentru suprafeţele calamitate.

×
Subiecte în articol: seceta  Vrancea