x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Smeeni, satul cu bătrâni ageri ca... zmeii. Aici trăiesc cea mai vârstnică biciclistă (80 de ani) și cel mai bătrân conducător de ATV (92 de ani)

Smeeni, satul cu bătrâni ageri ca... zmeii. Aici trăiesc cea mai vârstnică biciclistă (80 de ani) și cel mai bătrân conducător de ATV (92 de ani)

24 Iul 2017   •   13:30
Smeeni, satul cu bătrâni ageri ca... zmeii. Aici trăiesc cea mai vârstnică biciclistă (80 de ani) și cel mai bătrân conducător de ATV (92 de ani)

Smeeni este o localitate din judetul Buzău, care a devenit populară grație sătenilor care o însuflețesc. Și mai ales datorită acelora mai bătrâni dintre ei. Dacă nu toți, cel puțin doi sunt adevărați... zmei... pe două și pe patru roți! Cea mai bătrână biciclistă și cel mai bătrân conducător de ATV trăiesc la Smeeni.

Majoritatea smeenilor își duc viața în tihnă, urmând rutina zilnică...însă, în mijlocul acestora și-au găsit locul două personaje care, prin activitățile și preocupările lor dau farmec și animă atmosfera rurală de aici.

Este vorba despre tanti Anica Dinu și nea Ionel Simion, doi săteni trecuți bine și de a treia tinerețe, care impresionează prin curajul și ageritatea cu care se încumetă să facă lucruri ce par ieșite din comun pentru vârsta lor.

Cea care a atras prima atenția tuturor a fost tanti Anica. Cu părul încărunțit și fruntea brăzdată de riduri, la cei aproape 80 de ani ai săi, aceasta face deliciul sătenilor de fiecare data când se plimbă cu bicicleta pe ulițele din sat. Toți sătenii o cunosc și întorc adesea capul după dânsa, când o văd pedalând cât e ziua de mare într-un fel sprinten și curajos care i-ar face invidioși și pe cei mai experimentați bicicliști.

Rămasă văduvă, tanti Neta, cum îi spun vecinii, a fost nevoită să ia asupra ei responsabilitatea gospodăriei și a muncilor câmpului. Însă, femeie puternică și temerară, aceasta a făcut față tuturor încercărilor vieții. Ajutorul de nădejde al femeii a devenit bicicleta care a făcut-o celebră și despre care vorbește personificat, cu mare drag: "mă duc cu ea unde am nevoie: prin sat, prin Călțuna, în Albești, la Buzău, unde am neamuri."

Tanti Anica nu dă greș, dovedind că se descurcă și atunci când prietena sa bicicleta, o mai lasă câteodată în drum:"când de desumflă roata o umflu cu pompa, când cade lanțul de aici îl prind, îl dau din spate, îl mișc în față și apoi îl pun iar în spate".

Mersul pe bicicleta......................................

Citește continuarea AICI și află cât de năzdrăvană e octogenra Anica Dinu, ca și poveștile lui Ionel Simion, care l-a 92 de ani străbate satul cu ATV-ul

×