x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Societatea Ornitologică Română instalează hrănitori pentru păsările sălbatice care iernează în Bucureşti

Societatea Ornitologică Română instalează hrănitori pentru păsările sălbatice care iernează în Bucureşti

23 Ian 2016   •   20:32
Societatea Ornitologică Română instalează hrănitori pentru păsările sălbatice care iernează în Bucureşti

Marile parcuri bucureştene vor găzdui hrănitori pentru păsările sălbatice care iernează în Capitală, printr-un proiect al Societăţii Ornitologice Române.

În total, vor fi instalate 30 de hrănitori, cel mai mare număr existent într-un oraş din ţară, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

"Puţini ştiu că Bucureştiul este un oraş care adăposteşte mai mult decât vrăbii, ciori şi pescăruşi. Avem piţigoi, scatii, florinţi, măcălendrii, sturzi, ciocănitori, botgroşi, mierle şi multe alte specii. Iarna, mai ales pe acest ger, păsările au nevoie de ajutorul nostru pentru a supravieţui. De aceea a apărut proiectul 'Bucureştiul Prinde Aripi', un proiect prin care dorim să instalăm hrănitori în toate parcurile mari, dar şi în multe altele, de mai mici dimensiuni", a declarat Valentin Marin, managerul noului proiect al SOR.

Primele hrănitori montate sunt cele din parcul Kiseleff, în sectorul 1 al Capitalei. În prezent, parcul are două hrănitori, cu o capacitate de cinci kilograme de hrană, hrănitori aprovizionate cu seminţe de floarea-soarelui - unele dintre cele mai hrănitoare pentru păsări pe timp de iarnă.

Societatea Ornitologică Română îi invită pe bucureşteni să hrănească păsările pe timpul iernii, fie că este vorba despre cele cântătoare sau nu. Cel mai simplu gest este plasarea unei hrănitori la geam, pe pervaz sau în grădină. Seminţele de floarea-soarelui, sorg, grâu sau cânepă sunt ideale pentru păsări acum. Hrănitoarea nu trebuie să fie neapărat una sofisticată, uneori e de ajuns ca păsărilor să le fie lăsate seminţele pe pervazul ferestrei. SOR a făcut toate demersurile pentru a avea hrănitori aprobate de autorităţi, realizate din lemn, care să se integreze în spaţiul public fără să strice estetica parcurilor.

Totodată, SOR îi invită pe bucureşteni să participe ca voluntari în acest proiect, la instalarea hrănitorilor şi la alimentarea lor săptămânală cu seminţe de floarea-soarelui. Proiectul nu se rezumă însă doar la hrănitori pe timp de iarnă. În primăvară vor fi amplasate cuiburi artificiale pentru speciile de păsări cântătoare, dar şi panouri informative cu cele mai des întâlnite specii din parcuri şi cu felul în care oamenii le pot ajuta.

"Noi ne dorim să extindem acest proiect la nivelul întregii ţări, în localităţile unde avem sucursale, membri şi voluntari", a mai spus Valentin Marin, managerul de proiect.

Pentru moment, acest proiect este sprijinit de canalul tv Viasat Nature, de firma Luconsult şi are ca partener media Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

Cei care doresc să se implice în proiect îi pot contacta pe iniţiatori la adresa office@sor.ro.

×