x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Spitalul de recuperat doctori, de la Mioveni

Spitalul de recuperat doctori, de la Mioveni

de Mariana Zaharia    |    27 Dec 2018   •   14:50
Spitalul de recuperat doctori, de la Mioveni

Spitalul de 68 de milioane de euro care este construit la Mioveni ar trebui să aducă acasă medici tineri care lucrează în România, dar departe de Argeş, locul în care s-au născut. Organigrama a fost depusă la Ministerul Sănătăţii şi se aşteaptă să fie semnată de către ministrul Sorina Pintea. Consiliul de Administraţie al Spitalului a cerut 50 de medici, 60 de asistente şi 40 de infirmiere. Primarul oraşului, Ion Georgescu, spune că toţi doctorii cu care s-a discutat până acum au puţin peste 30 de ani şi lucrează în Timişoara, Cluj, Baia Mare sau Bucureşti, dar vor să revină pe meleagurile natale.

 

Ridicat la ieşirea din oraş spre localitatea Racoviţa, Spitalul Mioveni ar trebui să fie gata, conform planurilor, la 1 mai şi să înceapă să funcţioneze în prima zi a lunii august 2019. Clădirea este poziţionată la trei kilometri de Institutul de Cercetări Nucleare, motiv pentru care autorităţile au decis să fie singura instituţie medicală din ţară cu etaj de decontaminare unde să existe aparatura, dar şi accesul care să permită tratarea unor situaţii de criză de acest gen. Aceeaşi clădire poate fi folosită ca adăpost în caz de calamitate pentru toate persoanele din interior. „Am gândit acest spital independent de orice sursă de apă, căldură, electricitate timp de 72 de ore. Clădirea se poate susţine singură trei zile, ceea ce o face potrivită dacă va fi vreun dezastru. Chiar şi aerul din saloane este produs în regie proprie. Având în vedere că în zona noastră sunt două mari platforme industriale, Uzina Dacia şi ICN-ul, credem că a fost potrivit să gândim clădirea aşa”, a spus Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni.

În judeţ mai există un spital de urgenţă, iar printre autorităţi se spune că medicii ar putea pleca din Piteşti la noul spital din Mioveni şi să lase astfel descoperită vechea instituţie medicală. Cei de la Mioveni dezmint, însă, şi susţin că toate discuţiile au fost făcute cu doctori care vor să se întoarcă în judeţ. Cei care vor recruta personalul au căutat medici care au familiile în Argeş, dar care lucrează departe. “Aşteptăm şi sperăm să se aprobe organigrama aşa cum a fost făcută de către Consiliul de Adminstraţie al spitalului. Au vorbit cu doctori din marile centre universitare care au fost interesaţi să vină acasă. Este vorba doar despre personal tânăr, medici trecuţi de 30 de ani, care au terminat rezidenţiatul şi vor un post acasă. Nu vrem să le facem concurenţă celor de la Piteşti, vrem ca oamenii din judeţ să mai aibă la dispoziţie un spital”, a mai spus Ion Georgescu.

 

10 secţii ar urma să aibă Spitalul Mioveni, un bloc operator, RMN şi angiograf. De asemenea, va fi singurul spital cu zonă de medicină tradiţională chinezească.

 

Spitalul de la Mioveni este singurul din ţara noastră care este construit din temelii după 1989

×