x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Sute de pelerini au ajuns la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Sute de pelerini au ajuns la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

09 Oct 2015   •   16:21
Sute de pelerini au ajuns la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Sute de pelerini din judeţele Moldovei au ajuns la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, cu doar câteva zile înainte de prăznuirea hramului acesteia.

Din cauza numărului mari de credincioşi veniţi să se închine la racla cu cu moaştele Sfintei Parascheva, Catedrala Mitropoliei şi Bocovinei a devenit neîncăpătoare, pelerinii sosiţi la Iaşi din toată ţara formând un rând de câteva sute de metri.

Fie că sunt copii, tineri sau bătrâni, cu toţii spun că vin la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru că dorinţele sunt mai repede îndeplinite în preajma datei de 14 octombrie, zi în care BOR prăznuieşte hramul Sfintei Parascheva.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sfintei Parascheva, municipiul Iaşi devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară.

Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei vor începe din această seară, când la Aeroportul Internaţional Iaşi va fi întâmpinată delegaţia de la Muntele Athos care va aduce moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena.

Evenimentul va avea loc, la ora 22,00, la Aeroportul Internaţional Iaşi, slujba de primire a raclei urmând să se desfăşoare la ora 23,00, la Catedrala Mitropolitană. În prealabil, de la ora 20,00, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va organiza pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane o primă procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă sunt aşteptate să sosească la Iaşi 150 de autocare cu pelerini din Voluntari, precum şi alte 50 de autocare cu pelerini din Sectorul 3 al Capitalei.

Pentru pelerinii care doresc să ajungă la Iaşi în aceste zile cei de la CFR au suplimentat garniturile de transport. Astfel, în perioada 10-14 octombrie trenul IR 1653 Bucureşti Nord (plecare 21:30) - Paşcani (plecare 03:32) - Suceava (sosire 04:22) va avea suplimentar în compunere o ramură cu destinaţia Iaşi: IR 12604 Paşcani (plecare 03:55) - Iaşi (sosire 05:01). De asemenea, trenul IR 1654 Suceava (plecare 23:57) - Paşcani (plecare 01:12) - Bucureşti Nord (sosire 07:23) va avea suplimentar în compunere o ramură de la Iaşi: IR 12603 Iaşi (plecare 23:35) - Paşcani (sosire 00:42).

De asemenea, în perioada 12 -15 octombrie vor circula trenul IR 1832 Cluj Napoca  (plecare 09:10) - Iaşi (sosire 18:19); trenul IR 1831 Iaşi (plecare 11:01) - Cluj Napoca (sosire 20:28).

De asemenea, trenurile cu destinaţia Iaşi dinspre Bucureşti Nord, Timişoara Nord, Arad, Cluj Napoca, Suceava, Constanţa, Galaţi, Buzău, Bacău, Vaslui, Paşcani, Tecuci şi retur vor fi suplimentate cu vagoane. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sfanta parascheva