x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Tehnicile revoluționare de consolidare a clădirilor, extrem de costisitoare

Tehnicile revoluționare de consolidare a clădirilor, extrem de costisitoare

10 Oct 2016   •   13:49
Tehnicile revoluționare de consolidare a clădirilor, extrem de costisitoare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Radu Văcăreanu, a explicat, luni, că metoda izolării bazei poate fi utilizată în foarte puţine cazuri pentru clădirile din Capitală care au nevoie de consolidare împotriva cutremurului, deoarece procedeul este costisitor, iar construcţiile pericol public au structuri atât de firave încât necesită intervenţii la structura de rezistenţă.

El a făcut aceste precizări după Seminarul privind izolarea seismică, organizat de Ministerul Infrastructurii, Transportului şi Turismului din Japonia, Asociaţia Japoneză de Izolare Seismică şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

"Izolarea bazei este o metodă eficientă. Creşterea amortizării clădirii este o metodă eficientă, dar pentru clădirile de pe lista Primăriei Municipiului Bucureşti sunt extrem de puţine situaţii în care putem să aplicăm aşa ceva. Acele structuri sunt atât de firave încât ne trebuie o structură de rezistenţă a lor şi apoi ai putea să aplici nişte metode suplimentare de rezistenţă la cutremur", a precizat el.

Văcăreanu a adăugat că izolarea seismică a bazei, abordată în cadrul seminarului, este o metodă de reabilitare foarte importantă mai ales în cazul clădirilor care trebuie să fie complet operaţionale după cutremur.

"Aici vorbesc de spitale, centre de intervenţie, clădiri guvernamentale. De asemenea, este o metodă foarte potrivită - şi de multe ori singura posibilă - pentru monumente istorice, la care intervenţia brutală, cu o structură de rezistenţă paralelă, nu este posibilă", a explicat el.

Radu Văcăreanu a precizat că metoda a fost folosită în cazul vechiului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi pentru Arcul de Triumf.

"Le numeri pe degetele de la două mâini. Sunt foarte puţine. Pe de o parte este o problemă de costuri, pe de altă parte este o problemă de transfer de tehnologie. Nu este, să spunem, o metodă pe care poţi să o înveţi din cărţi. Ai nevoie de nişte parteneri buni, iar japonezii sunt cei mai buni din lume în privinţa asta. Ei au mii de clădiri izolate seismic şi sunt cei de la care trebuie să învăţăm şi cei cu care trebuie să cooperăm", a subliniat rectorul UTCB.

El a atras atenţia asupra faptului că o altă condiţie importantă pentru aplicarea acestei metode este ca obiectul intervenţiei să nu facă parte dintr-un ansamblu. "Pentru că eu trebuie să sap în jurul clădirii. Or, majoritatea clădirilor care sunt pe lista Primăriei sunt grupuri de clădire. Acele clădiri au o structură de rezistenţă foarte fragilă. Ele oricum trebuie întărite. Noi nu scăpăm la acele clădiri fără întărire în suprastructuri", a arătat el.

Văcăreanu a apreciat că seminarul, la care au fost prezenţi viceprim-ministrul Vasile Dîncu şi primarul general Gabriela Firea, reprezintă o oportunitate pentru relansarea cooperării cu Japonia, cooperare desfăşurată deja în perioada 2002 - 2008 în vederea reducerii riscului seismic.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: consilidarea cladirilor risc seismic