x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Teleorman: Autorităţile au decis inundarea controlată a unui teren din apropierea lacului Suhaia

Teleorman: Autorităţile au decis inundarea controlată a unui teren din apropierea lacului Suhaia

02 Apr 2018   •   20:50
Teleorman: Autorităţile au decis inundarea controlată a unui teren din apropierea lacului Suhaia

Autorităţile au luat decizia deversării unei cantităţi de apă din lacul Suhaia, fiind inundată controlat o suprafaţă de teren agricol, măsura fiind una de prevenţie în condiţiile în care digul lacului riscă să se rupă, se arată într-un comunicat al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman, remis luni AGERPRES. 

CJSU Teleorman s-a întrunit luni în două şedinţe extraordinare pentru analizarea situaţiei de la lacul Suhaia şi luarea măsurilor care se impun în vederea prevenirii producerii de pagube materiale ori limitarea acestora în cazul avarierii grave a digului de vest. 

''Pentru rezolvarea problemelor, reprezentanţii Administraţiei Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafeţe de teren agricol aflat în apropierea lacului'', se arată în comunicat. 

Conform sursei citate, având în vedere posibilitatea existenţei în zonă a mai multor animale şi construcţii temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoaşterii şi monitorizării zonei, premergător şi pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. 

''Potrivit analizei efectuate de către specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, urmare a creşterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râurilor Urlui şi Călmăţui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol şi păşuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste 1 m înălţime, pun presiune şi pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare şi întărire a acestuia'', se mai arată în comunicatul CJSU Teleorman. 

Conform sursei citate, la nivelul tuturor localităţilor din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetăţenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici şi persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole asupra iminenţei inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea şi a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa şi Viişoara) şi interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfăşoare activităţi de pescuit. 

''În acest moment, pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor de vest şi de est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Apelor Române, ISU 'A.D. Ghica' al judeţului Teleorman, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman, dar şi membri ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile limitrofe'', informează CJSU Teleorman. 

La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, 2 de la ISU Teleorman, 9 din cadrul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Argeş, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Gorj şi de la Unitatea Specială de Intervenţie de la Bucureşti iar 3 de la Administraţia Naţională a Apelor Române. 

La faţa locului mai sunt dislocate şi alte mijloace de intervenţie pentru a susţine eforturile autorităţilor, respectiv: camioane, autoşenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexcavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip şi alte utilaje specifice. 

''Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut şi pot refula apa la o distanţă de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare. În zonă nu există pericol de inundare a comunităţilor, însă mai multe hectare de teren agricol şi grădini pot fi afectate de apă. Situaţia este în continuare atent monitorizată şi gestionată de către reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman'', se mai arată în comunicatul CJSU Teleorman. 

Cetăţenii aflaţi în zonele limitrofe lacului Suhaia sunt sfătuiţi să respecte recomandările autorităţilor locale şi judeţene şi să sprijine, în limita posibilităţilor, eforturile acestora pentru reducerea ori prevenirea pagubelor materiale. AGERPRES

×