x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale The Sun a publicat informaţii false despre copii români care ar fi fost exploataţi

The Sun a publicat informaţii false despre copii români care ar fi fost exploataţi

22 Noi 2016   •   16:19
The Sun a publicat informaţii false despre copii români care ar fi fost exploataţi

Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat marţi că nu se pune problema exploatării prin muncă a copiilor din Carei prezentaţi în ziarul The Sun, ba dimpotrivă aceştia frecventează şcoala şi nu au absenţe. 

"În urma verificărilor preliminare la faţa locului, nu se confirmă cele relatate de presa internaţională, de ziarul The Sun. Chiar nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor, din contră. Din declaraţiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoţit de un traducător ca fiind angajaţi ai firmelor care fac acele jucării şi doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat şi dacă aceşti copii frecventează şcoala. Aceşti copii nu au absenţe, merg la şcoală, chiar când ne-am deplasat la faţa locului erau la şcoală. Deci chiar nu se pune problema de a munci 13 ore şi de a fi puşi de familie. Mama, într-adevăr, este o tânără pensionată pe caz de boală, care, în timpul liber, când copii sunt la şcoală, confecţionează aceste jucării", a declarat Mariana Dragoş pentru AGERPRES

Ea a spus că DGASPC trebuie să ofere familiei consiliere, deoarece a suferit un "abuz emoţional", imaginea copiilor fiind folosită în presa internaţională. 

"Chiar nu trebuie să intervenim. Din contră, Protecţia Copilului o să lucreze mai departe pentru consilierea acestor copii şi a familiei, având în vedere că imaginile lor au fost folosite în presa internaţională şi sunt supuşi indirect la o formă de abuz emoţional. Este neplăcut ce se întâmplă, dar, din punct de vedere al protecţiei copilului şi al respectării drepturilor, chiar nu se confirmă exploatarea prin muncă", a mai spus Mariana Dragoş. 

The Sun a publicat un reportaj în care prezintă situaţia unei familii din Carei care şi-ar pune copiii la muncă până la 12 ore pe zi la asamblarea unor ouă de jucărie, produse în schimbul cărora primesc sume modice. 

×