x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Toţi cei 72 de turişti au fost evacuaţi în siguranţă, cu elicopterele, de la Bâlea Lac

Toţi cei 72 de turişti au fost evacuaţi în siguranţă, cu elicopterele, de la Bâlea Lac

20 Ian 2016   •   13:22
Toţi cei 72 de turişti au fost evacuaţi în siguranţă, cu elicopterele, de la Bâlea Lac
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Toţi cei 72 de turişti au fost evacuaţi miercuri, în siguranţă, cu elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie, a confirmat, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a firmei care administrează telecabina de la Bâlea Lac, care s-a defectat marţi, la ora 13.00.

"Toţi turiştii care au fost sus au fost coborâţi cu elicopterul, la Cârţişoara. Precizăm că nimeni nu a fost rănit, turiştii nu se aflau în telecabină când aceasta s-a blocat. În cursul nopţii, i-am cazat gratis pe aceşti turişti şi le-am oferit masă caldă. În continuare facem eforturi să reparăm telecabina, care, deocamdată, nu funcţionează", a explicat Lidia Bădilă.

Printre cei 72 de turişti se aflau şi 34 de copii, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Turiştii au fost transportaţi cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanţă de 3.700 de metri, Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localităţii Cârţişoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea şi la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu.

Turiştilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârţişoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat şi un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Este pentru prima dată în ultimii ani, când se realizează o operaţiune de evacuare de la Bâlea Lac, a turiştilor cu elicopterele, din cauză că s-a stricat telecabina. De obicei, salvamontiştii cheamă elicopterele la Bâlea Lac numai dacă există răniţi pe care nu îi pot transporta pe tărgi, până la Bâlea Cascadă, de unde să-i preia ambulanţele.

De precizat că nu toţi turiştii blocaţi marţi, la Bâlea Lac, pe munte, au fost evacuaţi cu elicopterele. Câţiva turişti israelieni au închiriat snowmobile şi au plecat de marţi seara, de la Bâlea Lac, până la Bâlea Cascadă, riscându-şi viaţa.

La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 90 de centimetri şi există un risc de gradul doi de producere de avalanşe, ceea ce înseamnă un grad moderat, potrivit meteorologilor. În aceste condiţii, salvamontiştii nu recomandă nimănui să se aventureze pe schiuri sau cu snowmobilul de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă.

Din zona turistică Bâlea Lac, se poate coborî iarna doar cu telecabina. Transfăgărăşanul este închis, fiind acoperit de un strat de câţiva metri de zăpadă şi există pericol de avalanşe şi căderi de stânci.

Zona turistică Bâlea este căutată de foarte mulţi turişti români şi străini, îndeosebi britanici, pentru că aici e singurul loc din România şi printre puţinele din Europa, unde există construcţii de gheaţă: Hotelul de Gheaţă şi patru iglu-uri.

Telecabina de la Bâlea nu este funcţională, din cauza unei defecţiuni în sala motoarelor, a precizat pentru AGERPRES, Lidia Bădilă. Patronul firmei care deţine telecabina, Leo Klingeis, a efectuat, în ultimele 24 de ore, două drumuri cu snowmobilul, de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, transportând două piese, care să înlocuiască mecanismul defect al telecabinei.

Deocamdată, cabanierii, salvamontiştii, meteorologii de la staţia Bâlea Lac nu pot coborî de pe munte, până nu se repară telecabina. Nicio persoană aflată sus pe munte nu este în pericol, potrivit surselor oficiale.

×