x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Traficul rutier pe DN 15 în Defileul Topliţa-Deda, închis din nou după ce pirotehniştii au dinamitat o stâncă

Traficul rutier pe DN 15 în Defileul Topliţa-Deda, închis din nou după ce pirotehniştii au dinamitat o stâncă

23 Feb 2016   •   18:08
Traficul rutier pe DN 15 în Defileul Topliţa-Deda, închis din nou după ce pirotehniştii au dinamitat o stâncă

Traficul rutier pe DN 15/E 578, în Defileul Topliţa-Deda, a fost închis din nou circulaţiei marţi după amiaza, după ce echipele de pirotehnişti au dinamitat o stâncă ce ameninţa să se prăbuşească peste şosea, în zona localităţii Neagra, a declarat pentru AGERPRES plutonier major Andrei Claudiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş.

Potrivit acestuia, pirotehniştii au folosit peste 10 kilograme de explozibil pentru a disloca stânca, iar din ultimele verificări s-a stabilit că este nevoie de încă o intervenţie pentru a elimina pericolul prăbuşirii unei alte porţiuni de stâncă.

'Pentru ca totul să se facă în siguranţă, echipele de intervenţie au evacuat zona pe o rază de 500 de metri, însemnând peste 5 case şi cabane, şi au interzis circulaţia rutieră în zonă. Pentru efectuarea celei de-a doua intervenţii pirotehniştii au solicitat încă 10 kilograme de trotil, care urmează să sosească. Începând de dimineaţă, echipele de intervenţie au dislocat peste 80 de tone de stâncă', a precizat plt. maj. Andrei Claudiu.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi că alunecarea de teren care s-a produs în zona satului Neagra a fost atât de puternică încât a dislocat inclusiv plasa de siguranţă montată pe întreg versantul şi că la faţa locului intervin peste 30 de angajaţi ai ISU Mureş şi ai CNADNR.

Întrucât DN 15/E578 traversează Defileul Topliţa-Deda, o zonă mărginită de stânci, pe de o parte, şi de râul Mureş, pe de altă parte, şi nu există rută ocolitoare în imediata apropiere, singurele rute disponibile sunt la distanţe apreciabile: Gheorgheni-Bucin-Sovata-Bălăuşeri, Topliţa-Borsec-Târgu Neamţ sau Reghin-Bistriţa-Pasul Tihuţa-Vatra Dornei.

×