x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Transplant de cord reuşit, la un pacient aflat la capătul resurselor biologice

Transplant de cord reuşit, la un pacient aflat la capătul resurselor biologice

04 Feb 2016   •   16:13
Transplant de cord reuşit, la un pacient aflat la capătul resurselor biologice
Sursa foto: Foto: zi-de-zi.ro

O echipă de medici de la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş, condusă de doctorul Horaţiu Suciu, a reuşit joi, la capătul unei intervenţii care a durat aproximativ trei ore, să transplanteze unui tânăr de 24 de ani, din Vaslui, cordul prelevat în noaptea de miercuri spre joi la Iaşi.

'Suntem bucuroşi să vă informăm că am efectuat cu succes un transplant cardiac, o intervenţie care este devenită o rutină în practica Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş. Din păcate, numărul acestor intervenţii este destul de redus din cauza numărului mic de donatori. Ne bucurăm încă odată că am reuşit să facem acest transplant, ne bucurăm în primul rând pentru acest pacient care a beneficiat de acest transplant, un tânăr de 24 de ani, este primul transplant efectuat în acest an şi sperăm să fie primul într-un şir cât ai lung. Este un tânăr care este în evidenţa clinicii noastre de aproximativ un an şi jumătate, cu diagnostic de cardiomiopatie dilatativă, un pacient aflat într-un stadiu avansat de insuficienţă cardiacă, care s-a agravat în ultima perioadă, mai precis în ultimele săptămâni, el fiind în momentul acesta la capătul resurselor biologice', a spus dr. Suciu.

Medicul a arătat că această procedură este salvatoare pentru tânăr, întrucât acesta era într-o stare clinică foarte gravă.

'Pacientul este din judeţul Vaslui şi ne bucurăm că acum, când nu cred că mai avea multe resurse, a venit această intervenţie salvatoare şi suntem mulţumiţi de cum a decurs şi de cum a primit acest organ. A avut o pneumonie, o afecţiune respiratorie, care se pare că a declanşat această afecţiune. Cardiomiopatia dilatativă este o afecţiune a muşchiului inimii, are se dilată şi slăbeşte în eficienţă în timp. Donatorul a avut 45 de ani, a fost din judeţul Iaşi şi a suferit un accident vascular cerebral. Din acest motiv a fost declarată moarte cerebrală. În mod normal la pacienţi mult mai tineri nu preferăm să facem acest lucru (transplantul unui organ de la un pacient mai în vârstă, n.r), dar se punea problema de a-l menţine în viaţă pe acest băiat, care beneficiază de acest organ. Lista de aşteptare care este pentru pacienţii care aşteaptă în orice moment un cord, este o listă de urgenţă cu 27 de pacienţi de diferite grupe sangvine (...) Există în evidenţa noastră 100 de pacienţi care au în perspectivă ca singura şansă de supravieţuire transplantul cardiac', a mai spus dr. Suciu.

Cordul prelevat de o echipă de medici din Iaşi, Bucureşti şi Târgu Mureş, în noaptea de miercuri spre joi, a sosit la Târgu Mureş pe calea aerului în jurul orei 10,00.

În noaptea de miercuri spre joi, la Iaşi a avut loc o intervenţie chirurgicală de prelevare multiplă de organe, de la o persoană aflată în moarte cerebrală, a declarat pentru AGERPRES, medicul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. Un rinichi şi corneea au rămas la Iaşi, inima a fost transportată la Târgu Mureş, iar un rinichi şi ficatul u ajuns la Institutul Fundeni din Bucureşti. AGERPRES

×