x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Transport ilegal de porci, interceptat de Poliție

Transport ilegal de porci, interceptat de Poliție

27 Ian 2019   •   16:43
Transport ilegal de porci, interceptat de Poliție

Un bărbat din judeţul Vrancea, care efectua ilegal un transport de porci, a fost depistat în timp ce tranzita judeţul Covasna, autorităţile dispunând confiscarea şi eutanasierea animalelor, în scopul prevenirii extinderii pestei porcine africane, precum şi sancţionarea acestuia cu peste 7.000 de lei. 

"Poliţia rutieră din Târgu Secuiesc a oprit în trafic pe DN 11, în localitatea Lunga, o dubă cu număr de înmatriculare din judeţul Vrancea. La verificarea încărcăturii s-a constatat că aceasta transporta grăsuni, fără a putea prezenta şi acte de însoţire a acestora. Lucrătorii Poliţiei au alergat imediat Direcţia Sanitar Veterinară Covasna, iar inspectorii Direcţiei, sosiţi la faţa locului, au constatat că în vehicul se aflau 38 de grăsuni, dintre care 11 erau identificaţi cu crotalii auriculare, iar 27 nu aveau niciun fel de identificare. Transportatorul/proprietarul din satul Homocea, judeţul Vrancea, nu a putut prezenta niciun act sanitar veterinar de însoţire pentru grăsunii din vehicul (...) şi nici dovada efectuării dezinfecţiei autovehiculului", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, remis duminică AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, din declaraţia persoanei în cauză a reieşit că porcii ar fi provenit din localitatea Iernut, judeţul Mureş, unde ar fi fost schimbaţi pe şase viţei aduşi din judeţul Vrancea cu scopul de a fi vânduţi. 

"Menţionăm că nici pentru cei şase viţei transportaţi din judeţul Vrancea către localitatea Iernut transportatorul nu ar fi putut prezenta niciun act, conform declaraţiei. În urma verificării în Baza Naţională de Date a crotaliilor celor 11 grăsuni s-a constatat că aceştia au fost identificaţi în judeţul Bihor, iar în sistemul electronic ei nici nu şi-au schimbat proprietarii (...), vânzarea lor nefiind operată de medicul veterinar local, cel mai probabil neapelându-se la el. Aşadar, grăsunii au ajuns la proprietarul/comerciantul din Iernut tot pe cale ilicită", se mai arată în comunicat. 

Avându-se în vedere faptul că în judeţul Bihor au fost depistate în ultimele luni mai multe focare de pestă porcină, precum şi faptul că transportatorul nu a putut prezenta documente sanitar veterinare de proprietate şi transport, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna au confiscat cei 38 de porci, care au fost eutanasiaţi şi incineraţi sub supraveghere, pe cheltuiala proprietarului. 

Deşi analizele de laborator efectuate la organele prelevate de la porci au fost negative, bărbatul a fost totuşi sancţionat contravenţional cu suma de 7.200 de lei. 

Potrivit sursei citate, Direcţia Sanitar Veterinară Vrancea, care a extins cercetările, a depistat în gospodăria bărbatului din satul Homocea alţi 26 de porci nemarcaţi iar ancheta este în curs de desfăşurare.

AGERPRES

×