x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Vaccinul antitetanic lipseşte din toate spitalele din Harghita

Vaccinul antitetanic lipseşte din toate spitalele din Harghita

25 Ian 2016   •   16:39
Vaccinul antitetanic lipseşte din toate spitalele din Harghita
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Vaccinul antitetanic lipseşte din toate spitalele harghitene, iar stocul de rezervă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) s-a epuizat, însă există speranţe că problema va fi rezolvată în această săptămână de Ministerul Sănătăţii.

Directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a confirmat pentru AGERPRES că vaccinul lipseşte din toate spitalele din judeţ şi s-au epuizat şi stocurile de rezervă ale instituţiei folosite în cazuri speciale, cum ar fi inundaţii sau incendii.

'Vaccinul lipseşte, s-au epuizat şi stocurile noastre de rezervă, care trebuie ţinute pentru cazuri speciale, cum ar fi inundaţii, incendii. Dar având în vedere că se apropiau de expirare le-a dat şi pe acelea pentru că nu erau nici un spital din Harghita şi s-au epuizat şi de la medicii de familie', a declarat dr. Tar Gyongyi.

Ea a ţinut să puncteze că această situaţie se înregistrează în toată ţara, că poate furniza doar 'informaţii tehnice', restul comunicărilor urmând să fie făcute de Ministerul Sănătăţii.

Dr. Tar a mai spus că există promisiuni că situaţia va reintra în normal în această săptămână, explicând că problema a fost generată de o întârziere în stabilirea preţului vaccinului, după noile reglementări.

'Am primit promisiuni că în decursul acestei săptămâni va apărea în Monitorul Oficial ordinul de ministrul care să stabilească preţul, pentru că vaccinul există în depozit, banii există, solicitările există, noi încercăm să plasăm comenzi în fiecare zi', a mai afirmat şefa DSP Harghita.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că vaccinul antitetanic lipseşte din toamna anului trecut, dar problema s-a acutizat în această lună, când au fost mai multe cazuri care necesitau administrarea de vaccin şi acest lucru nu a fost posibil.

Întrebat ce se poate face în aceste situaţii, dr. Demeter a spus că pacienţilor li se recomandă să încerce să facă rost de vaccin din farmaciile cu circuit deschis.

Dr. Tar Gyongyi a subliniat că este nevoie de acest vaccin 'în fiecare caz când se rezolvă o plagă care are risc tetanigen şi persoana respectivă, în antecedente, nu are o vaccinare care mai acoperă un nivel satisfăcător de anticorpi, pentru a se apăra împotriva bacilului tetanic, care există peste tot în mediu şi de aceea este nevoie de vaccinare'.

×
Subiecte în articol: vaccin antitetanic Harghita