x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Viaţa unui bărbat de 63 de ani a fost salvată printr-un procedeu realizat în premieră la Arad

Viaţa unui bărbat de 63 de ani a fost salvată printr-un procedeu realizat în premieră la Arad

13 Iul 2018   •   17:34
Viaţa unui bărbat de 63 de ani a fost salvată printr-un procedeu realizat în premieră la Arad
Sursa foto: Picasa

Viaţa unui bărbat din municipiul Arad care suferise un accident vascular cerebral (AVC) a fost salvată prin metoda de tromboliză intravenoasă, procedeu realizat pentru prima dată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad de către dr. Cătălin Hreniuc, medic specialist neurolog.

'În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată în SCJU Arad procedeul de tromboliză intravenoasă, împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgenţe şi cu cei de la Radiologie, cărora ţin să le mulţumesc pentru implicarea de care au dat dovadă', a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr Cătălin Hreniuc.

Potrivit lui Hreniuc, tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor şi cu pareză, simptome ale unui accident vascular cerebral. După şase ore, pacientul a fost internat pe Secţia neurologie cu deficitul motor complet remis şi cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică şi cu stare clinică bună.

'Această metodă de terapie a pacienţilor cu AVC se efectuează de câţiva ani în marile centre medicale din ţară şi doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toţi pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament', a explicat dr. Cătălin Hreniuc.

La rândul său, dr. Monica Puticiu, medic-şef al UPU din cadrul SCJU, a precizat că la Arad procedeul de tromboliză se realizează printr-un program naţional de sănătate şi orice pacient cu AVC poate beneficia de acest tip de tratament cu condiţia să îndeplinească câteva criterii specifice.

'În cazul unui accident vascular cerebral timpul înseamnă viaţă. De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă sau pareză, pacientul trebuie să ajungă la spital în maximum trei ore şi jumătate de la debutul AVC-ului, şansele ca tratamentul să fie eficient fiind cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital', a mai spus dr. Monica Puticiu.

'Îmi doresc un act medical performant şi trebuie să sprijinim concomitent resursa umană, în special medicii, dar şi dotările în aparatură şi în confortul pacienţilor. Actuala conducere a CJ Arad a generat proiecte de peste 50 de milioane de euro din fonduri europene, fonduri guvernamentale şi fonduri proprii în sistemul medical arădean. Vom avea o secţie de oncologie, un nou spital de psihiatrie, un corp de clădire nou care va include secţiile de obstretică-ginecologie, neonatologie, chirurgie infantilă şi pediatrie, se va face modernizarea secţiei de cardiologie. Sunt proiecte mari, importante, dar la care se adaugă permanenta susţinere a activităţii medicale, inclusiv aderarea la acest proiect naţional, de tratare prin tromboliză', a declarat preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca. http://www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: interventie chirurgicala arad