x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VRANCEA. Anchetă a Comisiei pentru agricultură: Vinurile false, periculoase pentru sănătate

VRANCEA. Anchetă a Comisiei pentru agricultură: Vinurile false, periculoase pentru sănătate

de Alina-Elena Vasiliu    |    08 Iul 2014   •   19:06
VRANCEA. Anchetă a Comisiei pentru agricultură: Vinurile false, periculoase pentru sănătate
Sursa foto: VRANCEA. Anchetă a Comisiei pentru agricultură: Vinurile false, periculoase pentru sănătate

Băuturile româneşti trebuie să fie supuse unor controale drastice. Aceasta este propunerea Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară din Camera Deputaţilor, propunere formulată în cadrul unei şedinţe extraordinare, desfăşurate în Vrancea.

La dezbatere, fermierii vrânceni au adus în prim-plan problema băuturilor fermentate liniştit (băuturi alcoolice autohtone, cu un nivel ridicat de tărie: ţuică, vin de buturugă, zaibăr, etc.), altele decât berea şi vinul, care prezintă un mare risc pentru sănătatea consumatorilor şi care fac concurenţă neloială vinurilor româneşti.

Preşedintele comisiei a declarat că „aceste licori lasă impresia falsă că ar fi vinuri româneşti, purtând pe etichetă imagini cu butoaie tradiţionale, struguri şi alte elemente care să convingă consumatorii”.

Producătorii de vinuri din Vrancea sunt nemulţumiţi pentru că se extinde tot mai mult „vânzarea unor aşa-zise vinuri” care „au inundat piaţa românească”. Printre metodele practicate pentru falsificarea vinului, se numără adăugarea de îndulcitori şi apă la o cantitate de struguri, sau folosirea de apă, zahăr şi alcool, la care sunt adăugaţi coloranţi, pentru a rezulta o băutură asemănătoare la gust cu vinul, dar mult mai ieftină.

Cu această ocazie, la Jariştea, în Vrancea, a fost discutată o nouă Lege a viei şi vinului, aflată în prezent în procesul legislativ.

×