x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cele mai recente hărţi de zgomot din România, vechi de patru ani!

Cele mai recente hărţi de zgomot din România, vechi de patru ani!

de Alexandru Nastase    |    23 Feb 2011   •   13:10

Haos in ceea ce priveste hartile de zgomot din Romania. Desi tara noastra trebuie sa trimita Uniunii Europene pana la jumatatea anului 2012 hartile de poluare ale tarii, majoritatea covarsitoare a primariilor din Romania nu au inceput nici macar sa lucreze la aceste documente.

Pana la jumatatea lui 2012, 25 de orase din Romania, toate cu o populatie de peste 100.000 de locuitori, trebuie sa prezinte autoritatilor europene hartile de zgomo. Precedentul termen de auditare a fost sfarsitul lui 2007, referindu-se doar la orasele cu peste 250.000 de locuitori (Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Timisoara).

In Romania au fost realizate pana in prezent harti pentru 9 orase. Elaborarea lor a inceput in 2005 si au fost predate catre institutiile europene in 2008. Pana la termenul urmator, Romania mai are la dispozitie un an si 3 luni pentru a finaliza noile harti de zgomot, avand in vedere ca datele necesare trebuie colectate incepand cu anul ce precede termenul predarii. Respectarea acesteia este putin probabila, avand in vedere ca anul acesta doar 2 orase au inceput sa culeaga datele necesare studiului: Oradea si Targu-Mures, potrivit greenreport.ro.

Pretul unui astfel de studiu variaza de la 250.000 de euro, pentru un oras mic, cum este Oradea si sare de un milion de euro pentru Bucuresti. In plus, Primaria Capitalei va trebui sa detina date cadastrale actualizate si registrul spatiilor verzi (care va fi gata cel mai devreme in luna iunie), date statistice privind populatia, studii de trafic si date meteo. Directivele europene prevad ca, pana la finele anului viitor, toate orasele din Uniunea Europeana cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie sa dispuna de o harta de zgomot, care sa indice nivelul poluarii fonice.

Legislatia europeana prevede ca fiecare harta de zgomot sa fie actualizata la fiecare 5 ani, aici intrand in calcul nu numai orasele, ci si reteaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau santierele navale.

×