x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aromă de căpşunică în vinu' lu' tata

Aromă de căpşunică în vinu' lu' tata

de Raluca Cret    |    30 Dec 2009   •   00:00
Aromă de căpşunică în vinu' lu' tata
Sursa foto: Mircea Tero/

Pentru petrecerea dintre ani, fiecare dintre noi caută un vin bun. Dar nu toţi suntem cunoscători, şi-atunci sfatul vânzătorului sau varianta sună un prieten sunt cele mai la îndemână soluţii. Dacă totuşi doriţi să folosiţi alegerea vinului de Revelion pentru a învăţa ceva, o degustare într-un sat din inima ţării poate fi numai bună pentru a vă iniţia în tainele oenologiei.



Saprodi Joszef este singurul degustător autorizat de vinuri din judeţul Mureş. Ia paharul cu vin, îl străfulgeră cu privirea de parcă ar vrea să-l spargă, îl miroase, îl roteşte, iar îi aruncă o privire, îl mai miroase o dată, după care începe. Închide ochii şi plimbă licoarea prin gură, apoi zâmbeşte larg. Ţăranii din Deleni, un sat uitat de lume din judeţul Mureş, se uită la el cu ochii căscaţi, nu au mai văzut pe cineva care să bea aşa vinul. "I-auzi, dom'le, aromă de căpşunică în vinu' lu' tata", exclamă uimit un sătean. Saprodi a fost invitat recent la Deleni de către Asociaţia "Viţa de Vie" Băgaciu, ca să le explice oamenilor ce înseamnă un vin bun şi cât e de important să pună accentul pe calitatea vinului. Nu vă gândiţi la degustările de la televizor, cu pahare impecabile, experţi la costume, crame de lux, vinuri în cele mai alese sticle. La ţară, regulile sunt altele.

La Deleni, locul faptei a fost ales căminul cultural. Muzica, populară, dar de data aceasta de la laptop. În spate, o oaie se perpelea în ceaunele bucătăresei de serviciu. Juriul, format din trei băutori de vin. Şeful, Saprodi, singurul care se pricepea la vinuri. De-a dreapta, un domn de la APIA, în stânga, un primar din zonă. Domnul de la APIA, cunoscător de vinuri bune, dar grăbit în degustare, povestelnic nevoie mare, primarul, mai bonom, relaxat, gustă tot paharul ca să simtă bine gustul vinului. După o vreme, nasul i se roşeşte, deh, are 22 de sticle de gustat. Seprodi notează, domnul de la APIA se consultă cu specialistul, primarul trage cu ochiul la notarea lui Seprodi şi trece şi el pe foaie nişte cifre. Pe masă, pâine, mere şi brânză. Paharele, şase la număr, se clătesc rapid de o echipă de intervenţie într-un lighean cu apă aşezat pe un scaun. Degeaba zice Saprodi că vinul se degustă din pahare bine spălate şi uscate, şi aşa, cei doi din spate abia fac faţă cu clătitul. Vine proba unu, "scrie acolo, vin din Şaroş", după cinci degustări juriul simte nevoia de o pauză. Cu ochii tot mai mari, producătorii ascultă uimiţi explicaţiile lui Seprodi: "Paharul de degustare este standard, are aceeaşi formă şi mărime peste tot în lume. Piciorul paharului se ţine cu trei degete, cu mare atenţie să nu se atingă paharul. Şi politicieni mari plimbă paharul aiurea, chiar şi americanii care şi-au făcut un obicei în a ţine paharul greşit. Apoi ne uităm la culoarea vinului, la limpiditatea vinului, trebuie să aibă o strălucire, dacă e brun roşcat, merge spre oxidare. Vinul trebuie să aibă un miros frumos, de flori, trandafiri, busuioc sau soc. Paharul trebuie să fie curat şi şters bine ca să observăm lacrima vinului, să observăm cum curge vinul înapoi în pahar, de unde ne dăm seama dacă vinul este subţire sau uleios, când apar forme ca nişte catedrale. Nici nu am apucat să gustăm şi deja avem o informaţie, e ca o fată frumoasă care arată bine, iar când o sărutăm putem descoperi alte plăceri". Şi secretul vinului bun: "Să număraţi în gând: dacă în trei secunde dispare gustul vinului, avem de-a face cu un vin subţire, iar de la opt secunde în sus avem un vin valoros". Pare simplu, dar "meseria asta de degustător de vinuri nu este aşa de uşoară cum crede lumea, te epuizează, dar nu vinul, ci concentrarea, că trebuie să simţi toate nuanţele". Care la Deleni au fost multe: "E un vin proaspăt, fructuos, aciditate vie, specifică pentru Târnavă, acum sunt la modă vinurile fructuoase, să aducă aminte de strugure. Acesta are un pic de amăreală la urmă, semn că strugurele nu a fost desciorchinat".

Ziua Bărbaţilor, sărbătorită cu vin
Localnicii din comuna Crasna au sărbătorit ieri Ziua Bărbaţilor, eveniment aflat la cea de-a XII-a ediţie. "Serbăm astăzi (marţi - n.r.) Ziua Bărbaţilor, un eveniment care a ajuns la a XII-a ediţie şi pe care noi îl desfăşurăm în fiecare an la 29 decembrie, indiferent în ce zi din săptămână ar fi această dată. Este o manifestare la care iau parte toţi locuitorii comunei şi care presupune spectacole şi mai ales un concurs de vinuri, la care, în acest an, s-au înscris 27 de producători, cu 60 de mostre de vin", a declarat viceprimarul comunei Crasna, Alexandru Torma, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, producătorii înscrişi în competiţie sunt atât din localitate, cât şi din Akaszto, o localitate din Ungaria înfrăţită cu Crasna. "Ne bucurăm că au reuşit să vină şi în acest an producători de vinuri din Akaszto, care este o localitate renumită pentru vinotecile şi podgoriile mari pe care le deţin localnicii", a adăugat viceprimarul.

×
Subiecte în articol: observator