x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Catastrofă aviatică evitată, în ultimul moment, pe Otopeni: "Aoleu! I'm so sorry! STOP!"

Catastrofă aviatică evitată, în ultimul moment, pe Otopeni: "Aoleu! I'm so sorry! STOP!"

19 Iul 2011   •   09:55
Catastrofă aviatică evitată, în ultimul moment, pe Otopeni: "Aoleu! I'm so sorry! STOP!"

In urma cu o saptamana, neintelegerea dintre un controlor de trafic al turnului de control si pilotul unei aeronave apartinand unei companii grecesti putea provoca o coliziune care s-ar fi putut solda cu sute de victime. Doar 500 de metri au lipsit pentru ca doua avioane sa se ciocneasca pe pista. La bordul celor doua aeronave se aflau in total aproape 400 de pasageri.

Avioanele implicate sunt un Boeing 737-700 al Tarom si un Airbus A320 al companiei grecesti Aegean Airlines. Aeronava romaneasca venea de la Paris si urma sa aterizeze pe Otopeni, potrivit Antena 3. Pilotul grec care nu a inteles indicatiile controlorului a intrat pe pista in vederea decolarii, moment in care cursa Tarom se afla in plina manevra de aterizare.

Incidentul, care ar fi putut provoca moartea a 400 de pasageri, a fost surprins si de inregistrarile turnului de control in care este poate fi auzita si reactia disperata a controlorului de trafic: "AUOLEU! I’m sorry! STOP! STOP!". La doar cateva secunde avionul Tarom a abandonat procedura de aterizare evitand ciocnirea cu aeronava Aegean aflata deja pe pista.



ROMATSA: Niciun pasager nu a fost pus in pericol in evenimentul din 11 iulie

Viata pasagerilor curselor TAROM si Aegean Airlines implicate in incidentul din 11 iulie de pe Aeroportul Otopeni nu a fost pusa in niciun moment in pericol, a declarat astazi Bogdan Donciu, director general la Administratia Serviciilor de Trafic Aerian.

"Viata pasagerilor nu a fost pusa in pericol niciun moment. Atunci cand aeronava Aegean s-a inscris pe pista pentru decolare, in urma unei neintelegeri intre turn si pilotul aeronavei, cursa TAROM care se pregatea sa aterizeze pe aceeasi pista se afla la o departare de patru kilometri si o altitudine de circa 300 de metri", a declarat oficialul, potrivit Agerpres.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii sustin ca incidentul a fost provocat de decizia pilotului si nu de controlor, care a actionat in conformitate cu regulamentele, iar ancheta ar trebui realizata de autoritatile elene.

×
Subiecte în articol: tarom aeronavă aegean catastrofa otopeni