x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tradiţia continuă la Ruginoasa. Doar capu' spart aduce întâlnirea cu mândruţa! (VIDEO)

Tradiţia continuă la Ruginoasa. Doar capu' spart aduce întâlnirea cu mândruţa! (VIDEO)

31 Dec 2011   •   08:36
Tradiţia continuă la Ruginoasa. Doar capu' spart aduce întâlnirea cu mândruţa! (VIDEO)

Cetele tinerilor din Ruginoasa, vajnici pastratori ale traditiilor si obiceiurilor locului, s-au confruntat ca in fiecare an, barbateste, fata-n fata, bata la bata, neuron singuratic la neuron singuratic...

Bilantul bataliei a fost prea putin tragic pentru cei peste 1.000 de sateni veniti cu mic cu mare sa vada sange, cocotati si prin copaci pentru spectacolul capetelor sparte. Un tanar in varsta de 17 ani a fost transportat la un spital din Iasi, fiind internat in stare grava, alte trei persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, una dintre acestea refuzand sa fie dusa la spital.

"Valeni" si "Deleni", cele doua tabere beligerante, au inceput sa se adune inca de la primele ore ale diminetii. Tinerii si-au pus casti metalice si piei de oaie pe cap, pentru atenuarea loviturilor, apoi au pornit spre centrul comunei, unde in ultima zi a fiecarui an, are loc traditionala confruntare cu batele.

Bataia cu bate care se desfasoara in fiecare an in 31 decembrie la Ruginoasa, intre "Deleni" si "Valeni", are drept premiu stabilirea ierarhiei in comuna pentru anul urmator, castigatorii bataliei obtinand dreptul de a organiza balurile din sat, si de a cere intalniri fetelor nemaritate.
Anul acesta au castigat "Delenii", si cei care, locuind prin alte zone ale tarii, au gasit alte metode de a iesi cu fetele la un suc... (C.S)

×
Subiecte în articol: ruginoasa