x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 1.000 de şomeri la Sibiu

1.000 de şomeri la Sibiu

20 Noi 2008   •   00:00

Firmele Concefa şi Ambient din Sibiu, cu activitate în mai multe judeţe, au anunţat AJOFM şi ITM Sibiu că vor face, din luna noiembrie, concedieri colective, în total fiind vorba despre aproape o mie de persoane, iar motivele invocate sunt criza economică şi venirea iernii, nefavorabilă activităţii.



Potrivit unui comunicat al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu concedierile colective vor afecta aproape o mie de persoane, care lucrează în construcţii şi în domeniul distribuirii şi vânzării de materiale de construcţii, instalaţii, finisaje şi decoraţiuni interioare.

Reprezentanţii AJOFM au precizat că firma de construcţii Concefa a anunţat concedierea colectivă a 705 angajaţi, în perioada noiembrie 2008 – februarie 2009.  "Motivele care determină concedierea sunt, pe de o parte, condiţiile meteorologice nefavorabile în perioada de iarnă pentru desfăşurarea activităţii de construcţii, iar pe de altă parte contextul economic mondial şi local - aceasta este explicaţia angajatorului în cauză", se arată în comunicatul de presă al AJOFM Sibiu.

Conform reprezentanţilor AJOFM, cea de-a doua companie, Ambient, care are ca obiect principal de activitate comerţul cu materiale de construcţii, instalaţii şi finisaje, va concedia 250 de persoane în perioada 1-10 decembrie.

"Motivele care determină concedierea personalului în cazul acestui angajator sunt: situaţia economică internaţională, automatizarea anumitor procese din fluxul de lucru prin implementarea programului SAP şi începutul sezonului rece, când, datorită factorilor meteo nefavorabili, firmele din construcţii îşi restrâng activitatea", se mai precizează în comunicatul AJOFM Sibiu.

Ambient Sibiu a anunţat, într-un comunicat, că a restructurat sub 8% din totalul posturilor, respectiv 248, în contextul scăderii cererii de materiale de construcţii, influenţată de condiţiile sezoniere, cât şi de criza financiară naţională şi internaţională, care a afectat vânzările firmei în trimestrul patru.
Compania precizează că peste 50% din afacerea Ambient se adresează firmelor de construcţii. în acest an, compania estimează afaceri de 240 milioane de euro.

"În orice moment, obiectivul cheie al unei companii este controlul costurilor. în contextul actual, administrarea eficientă a costurilor este stringentă şi direct responsabilă de viitorul companiei", a declarat, în comunicat, directorul general al companiei, Ioan Ciolan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Sibiu, Aniela Corlăţean, cei aproape o mie de muncitori care vor fi disponibilizaţi nu provin doar din judeţul Sibiu.

Acesta este al treilea val de concedieri colective anunţat de către AJOFM Sibiu în ultimele zece zile. Până în prezent, zece societăţi comerciale din judeţ au anunţat disponibilizarea a peste 1.500 de muncitori.
Concefa, firmă listată pe piaţa Rasdaq, are un capital social de 18,8 milioane lei, împărţit în 188,6 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. Directorul general al companiei, Horaţiu Cercel, deţine 62% din acţiuni, restul titlurilor fiind controlate de alţi investitori, potrivit celor mai recente date disponibile.
Veniturile firmei de construcţii au crescut cu 75,5% în primele nouă luni, de la 62,3 milioane lei la 109,3 milioane lei, dar profitul net s-a diminuat de trei ori, la circa un milion de lei, de la 3,4 milioane lei în aceeaşi perioadă din anul precedent.

Distribuitorul de materiale de construcţii Ambient are o reţea de 15 centre comerciale (Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Baia Mare, Bistriţa, Alba Iulia, Mediaş, Deva, Gheorgheni, Sighişoara, Năsăud, Lugoj, Blaj, Borşa, Râmnicu Vâlcea), şapte magazine (Sibiu - 3 unităţi, Cisnădie, Dumbrăveni, Satu Mare şi Târnăveni), şi patru depozite logistice (Sibiu, Bucureşti, Braşov şi Timişoara).

×
Subiecte în articol: romania sibiu constructii