x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 10.000 de dispăruţi in localitatea niponă Minamisanriku

10.000 de dispăruţi in localitatea niponă Minamisanriku

de Marina Constantinoiu    |    12 Mar 2011   •   16:51

Postul de televiziune nipon NHK World anunţă că autorităţile japoneze nu au nici o informaţie despre situaţia a circa 10.000 de locuitori ai oraşului portuar Minamisanriku, din prefectura Miyagi, din nord-estul ţării.

A doua zi după extreme de puternicul seism cu magnitudinea de 8,9, urmat de un devastator tsunami şI de numeroase replica, Japonia işI numără victimele. Peste 1.400 de personae au murit sau sunt date dispărute, alte 215.000 au fost nevoite să-şI părăsească domiciliile, pentru a-şI căuta un adăpost in alte zone, iar alte milioane nu mai au apă potabilă sau curent
electric.

Ingrijorarea maximă vizează acum instalaţiile nucleare din ţară, in special cea de la Fukushima (la 250 de kilometri de Tokyo), din zona căreia au fost evacuate 45.000 de personae. Aici s-a produs o explozie, care a provocat prăbuşirea acoperişului şI a zidurilor reactorului. După producerea seismului, 11 reactoare nucleare din totalul de 55 s-au oprit automat, precizează Le Parisien in ediţia online.

In regiunea Sendai, devastateă de tsunami şI izolată de restul ţării, echipele de salvare sunt pregătite pentru intervenţie. Dar numai armata poate ajunge in zonă pentru a putea ajuta populaţia sinistrată. La faţa locului au fost trimişI 50.000 de salvatori, precizează Le Parisien.

Rusia a recomandat cetăţenilor săI să renunţe să se deplaseze in Japonia in următoarea perioadă, fie in scop turistic, fie personal, a anunţat Ministerul de Externe intr-un comunicat. Comisia Europeană a anunţat că va convoca la inceputul săptăm¬nii viitoare o reuniune a autorităţilor europenedin domeniul securităţii nucleare pentru a trage unele concluzii de pe urma incidentului nuclear din Japonia. "Dacă va fi necesar, vor fi luate măsuri de prevenţie”, pentru a se evita ca acest gen de incidente să se producă in cadrul Uniunii Europene.

S¬mbătă, o nouă replică, cu magnitudinea de 6, a fost resimţită la Fukushima, unde s-a produs explozia la centrala nucleară. Replica a fost inregistrată la 13:15 GMT, potrivit NHK World. De asemenea, la c¬teva ore după, a mai fost inregistrată o replică in apropierea coastei de est a insulei Honshu.

BBC News anunţă, citand Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), că autorităţile japoneze se pregătesc să distribuie pilule de iod populaţiei care locuieşte in apropierea celor două centrale nucleare de laFukushima. Ingerarea iodului permite saturarea tiroidei şI evitarea, astfel, a fixării iodului radioactiv in organism.

×