x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “10% dintre gospodăriile din UE nu îşi permit o încălzire adecvată”

“10% dintre gospodăriile din UE nu îşi permit o încălzire adecvată”

de Istvan Deak    |    02 Feb 2015   •   20:50
“10% dintre gospodăriile din UE nu îşi permit o încălzire adecvată”

Uniunea Europeană este constant în pericol de a rămâne fără energie, consideră Comisia pentru Mediu din cadrul Parlamentului European.  ”10% dintre gospodării nu îşi permit o încălzire adecvată, în timp ce o cantitate enormă de energie este risipită” a declarat vicepreşedintele comisiei, Maroš Šefčovič, responsabil cu uniunea energetică, în cadrul unei dezbateri care a avut loc săptămâna trecută.

Maroš Šefčovič a subliniat că textul final privind uniunea energetică va fi prezentat la sfârşitul lunii februarie şi va include poziţia de negociere UE la Paris şi propunerile legislative pentru obiectivele energetice şi climatice pentru 2030. Preşedintele comisiei pentru mediu, Jerzy Buzek  (Polonia), a adăugat că “implementarea legislaţiei existente în statele membre va fi cea mai importantă sarcină în viitor”.

Siguranţa energetică, preţurile şi eficienţa

Krišjānis Kariņš ( Letonia) a ridicat problema siguranţei furnizării cu gaz din Rusia. “Trebuie să diversificăm rutele şi sursele”, a comentat el. Dan Nica (Grupul S&D, România) şi Kateřina Konečná (Grupul GUE/NGL, Republica Cehă) au dorit să ştie cum vor îmbunătăţi noile propuneri reducerea facturilor de energie ale consumatorilor. Comisarul a menţionat eficienţa energetică prin aducerea la zi a etichetării energetice şi renovarea clădirilor, care trebuie susţinută de UE. Nu au lipsit nici reacţiile de îngrijorare legate de preţurile energiei pentru companii.

Resursele regenerabile

“Combaterea schimbărilor climatice şi siguranţa energetică trebuie să meargă mână în mână”, este de părere Bas Eickhout (Verzi/ALE, Olanda). Julie Girling (CRE, Regatul Unit) a dorit să ştie mai mult despre cum susţine UE folosirea resurselor de energie regenerabile, iar Morten Helveg Petersen (ALDE, Danemarca) a cerut Comisiei să se asigure că Parlamentul, în calitate de co-legislator, se implică pe deplin în luarea de decizii.

La 5 şi 6 februarie, o delegaţie parlamentară, din care fac parte Elmar Brok, preşedintele comisiei pentru Afaceri externe, şi Jerzy Buzek, va merge la Ankara pentru a discuta cu omologi turci şi din Balcani despre energie.


×