x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 10 ieșeni au murit intoxicați după ce au băut spirt. Anchete extinse la Iași, București și Ilfov

10 ieșeni au murit intoxicați după ce au băut spirt. Anchete extinse la Iași, București și Ilfov

de Monica Cosac    |    04 Mai 2020   •   09:09
10 ieșeni au murit intoxicați după ce au băut spirt. Anchete extinse la Iași, București și Ilfov

Mai multe percheziții domiciliare și la sediile unor firme din Capitală și din județul Ilfov au avut loc ieri, după ce zece oameni din mai multe localități din județul Iași au murit consumând spirt contrafăcut. Procurorii Parchetului Tribunalului Iași au deschis o anchetă după ce, la testele toxicologice, s-a dovedit că alcoolul etilic din spirt a fost înlocuit cu cel metilic. Alcoolul metilic este de patru ori mai ieftin decât cel etilic, dar este letal chiar și în doze mici, avertizează medicii.

 

Oamenii legii fac acum cercetări pentru ucidere din culpă în forma agravată, înșelăciune și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

Practic, în luna aprilie, firma din Bucureşti, profitând de starea de urgenţă, a oferit şi livrat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Iaşi mai multe baxuri conţinând pet-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripţionate „Alcool sanitar”. „Reprezentanţii societăţii din Iaşi au distribuit produsele achiziţionate mai multor agenţi economici de pe raza judeţului Iaşi. În urma folosirii/ingestiei acestui produs, mai multe persoane au decedat. Astfel, în perioada 15 aprilie - 24 aprilie, pe raza județului Iași au fost înregistrate 10 decese care au fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic”, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de procurorii ieșeni.

 

A fost retras de pe piață

„Nu utilizaţi alcool sanitar de provenienţă necunoscută sau care nu e destinat utilizării medicale. 10 ieșeni au murit intoxicați după utilizarea de alcool sanitar contrafăcut (în loc de alcool etilic s-a folosit alcool metilic). Spirtul «SANTE MED» a fost retras acum de pe piață de autorități”, este mesajul medicului Tudor Ciuhodaru, care amintește că, în primele luni ale anului 2013, „30 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma ingestiei de alcool metilic”.

După ingerarea acestuia, „se instalează fenomene grave, rapid mortale, caracterizate prin tulburări neurosenzoriale, cefalee, vertij, tulburări de vedere (vedere neclară, fosfene, scotoame, fotofobie, îngustarea concentrică a câmpului vizual) mergând până la orbire, somnolenţă şi digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree), mai spune medicul, precizând că pacientul trebuie dus de urgență la spital. 

 

„Alcoolul metilic este un lichid extrem de toxic (doza letală este de 30 ml). Se absoarbe uşor în organism pe cale digestivă, respiratorie, contact tegumentar, incolor, volatil şi inflamabil, cu miros asemănător alcoolului etilic, miscibil cu apa şi cu alcoolul etilic”

explică dr. Tudor Ciuhodaru.

 

 

×