x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 11 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (GALERIE FOTO)

11 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (GALERIE FOTO)

30 Sep 2018   •   20:22
11 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (GALERIE FOTO)
Sursa foto: Lucian Alecu

Preafericitul Părinte Daniel a fost ales, în 12 septembrie 2007, de Colegiul Electoral Bisericesc, în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 30 septembrie 2007.

După înscăunarea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a continuat lucrarea bisericească pe tot cuprinsul Patriarhiei Române și mai ales în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei al căror chiriarh este.

 

Astfel, la sfârșitul anului 2007 a fost adoptat noul Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a cărui revizuire începuse încă din anii '90.

A fost lansat și în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor proiectul "Niciun sat fără biserică și casă parohială" care vizează construirea de biserici în toate satele care nu dispun de un lăcaș de cult, precum și în cartierele urbane aflate în această situație.

Întrucât difuzarea mărturiei de credință ortodoxe era una din prioritățile misionare ale Patriarhului Daniel, anunțate încă de la înscăunarea sa, în anul 2008 a fost creat Centrul de Presă "Basilica" al Patriarhiei Române, cuprinzând postul de radio Trinitas, postul de televiziune TrinitasTV, Ziarul Lumina, primul cotidian cu profil creștin din România, întemeiat în 2005 (câteșitrei transferate la București), agenția de știri "Basilica" a Patriarhiei Române (creată în anul 2008) și Biroul de Presă al Patriarhiei. De asemenea, a fost creată editura Basilica (2008).

 

În prelungirea programului pus în practică în vremea când era mitropolit al Moldovei, organizarea de programe filantropice, de asistență socială și religioasă este o altă prioritate a patriarhatului Preafericitului Daniel. Asociațiile, fundațiile, așezămintele aflate în administrarea Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române și-au continuat și diversificat considerabil activitățile, lucrând atât singure cât și în parteneriat cu instituții ale Statului român sau cu diferite asociații și organizații naționale și internaționale o serie de programe filantropice sau de asistență socială cum ar fi: programe de îngrijire și integrare socială a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor infectate cu virusul HIV, programe de protejare și asistare a victimelor violenței în familie, de ajutorare a persoanelor dependente de droguri, centre sociale pentru persoanele vârstnice, copii, persoane fără adăpost, clinici și centre de diagnostic și tratament, farmacii sociale etc

 

Prin grija sa au fost aduse la București moaștele Sf. Ioan Gură de Aur (2007), ale Sf. Apostol Pavel (din Veria, Grecia - 2008), ale Sf. Sofronie, patriarhul Ierusalimului (2008), ale Sf. Ier. Vasile cel Mare (2009). De asemenea, a restabilit începând cu anul 2008, în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, tradiția pelerinajelor și procesiunilor de Florii. Tot pentru stimularea vieții religioase a credincioșilor, Preafericirea Sa a dispus reorganizarea Serviciului de pelerinaje al Patriarhiei Române, cu extinderea activităților acestuia și a programelor propuse.

 

Totodată, Preafericirea Sa s-a îngrijit de restaurarea și înfrumusețarea Catedralei Patriarhale, a paraclisului și a Reședinței patriarhale. A pus piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală Patriarhală, care va avea hramurile Sf. Andrei și Înălțarea Domnului și a dispus organizarea studiilor preliminare concursului de arhitectură pentru atribuirea proiectului de construcție a noii Catedrale.

 

Din anul 2007, Patriarhul Daniel este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.

×