x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 130 de ani de la naşterealui AurelVlaicu - manifestare omagială pe rămăşiţele Arsenalului Armatei din DrumulTaberei

130 de ani de la naşterealui AurelVlaicu - manifestare omagială pe rămăşiţele Arsenalului Armatei din DrumulTaberei

18 Noi 2012   •   16:30
130 de ani de la naşterealui AurelVlaicu - manifestare omagială pe rămăşiţele Arsenalului Armatei din DrumulTaberei

Împlinirea a 130 de ani de la nașterea pionierului aviației române, AurelVlaicu, a fost omagiată duminică, în cadrul unui eveniment desfășurat pe terenul adiacent ruinelor fostului hangar în care aviatorulromân și-a construit primul avion.

Evenimentul a fost deschis de ministrul Corneliu Dobrițoiu, iar pentru organizarea lui și-au dat concursul MuzeulAviației Române, Muzeul Militar, Federația Română de Tenis de Masă, Asociatia Cerdac.

Iubitorii istoriei aviatice, pasionații domeniului militar, cetățenii sectorului 6, în special ai cartierului Drumul Taberei, au avut prilejul unic de a vedea exponate de o inestimabilă valoare ale expoziției statice: piese originale ale avionului Vlaicu I, elicea, motorul, o roată, volanul, poze originale, o machetă a avionului, diferite documente și schițe.

În plus, au fost organizate proiecții video cu singurele imagini păstrate de a lungul timpului, iar pentru copii a fost amenajat un spațiu special în care au putut desena, construi machete de avion și auzi povești interesante spuse de invitați de marcă din peisajul militar și aviatic.

”Este uimitor faptul că descoperim locuri uitate, care au o valoare și un simbolism aparte. Aici, AurelVlaicu și-a concentrat toată inventivitatea și capacitatea creativă.Sunt copleșit și onorat să particip la un eveniment de care puțini își aduc aminte, inclusiv locuitorii din împrejurimi, eveniment prin care elitele românești au demonstrat că sunt în aceeași linie, în același pas, în același ritm cu celelalte elite la nivel mondial.
Trebuie să facem orice să redescoperim aceste locuri, să le repunem în valoare, pentru că au o amprentă energetică și culturală aparte”, a spus ministrul Corneliu Dobrițoiu.

În hangarul de pe terenul Arsenalului Armatei, Aurel Vlaicu a construit primul său avion, VLAICU I, cu care a zburat fără modificări în anul 1909, eveniment unic pentru aviația mondială.


×
Subiecte în articol: Aurel Vlaicu armata aviatie