x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 august – sfârşitul lumii aşa cum o ştim?

15 august – sfârşitul lumii aşa cum o ştim?

25 Iul 2011   •   13:19
15 august – sfârşitul lumii aşa cum o ştim?

Statele Unite ar putea amana intrarea in incapacitate de plata, cu aproape doua saptamani, fara a apela la tiparirea de bani sau la imprumuturi din Rezerva Federala, daca democratii si republicanii nu ajung la un consens privitor la cresterea pragului de indatorare de 14,3 triliarde de dolari, sustin jurnalistii de la cotidianul britanic The Telegraph.

Dar, rezervele federale nu vor mai fi indestulatoare pentru platile ce trebuie efectuate pe data de 15 august, decat daca se pune in functie 'tiparnita', ceea ce va insemna inflatie (prabusirea dolarului) si doar o noua amanare a inevitabilului.

Daca Guvernul SUA, constrans de Congres, va alege calea falimentului acum, 15 august va reprezenta inceputul sfarsitului lumii, asa cum o stim.

'Criza determinata de Falimentul Lehman Brothers va parea o mica iritatie pe langa ceea ce ne asteapta. Pietele de creditare din intreaga lume vor ingheta, nemaiputand folosi certificatele emise de Trezoreria americana drept garantii; liniile de credit interbancar vor fi inchise, iar investitorii isi vor pastra banii 'sub saltea'. Sistemele financiare globale intrand in colaps, vor atrage prabusiri ale sistemelor economice si politice', sustin analistii consultati de The Telegraph. Aproape fara exceptie, bunastarea tuturor locuitorilor planetei va avea de suferit.

Deocamdata, Trezoreria are de trecut hopul 3 august, cand trebuie efectuate plati de pensii si alte drepturi sociale de 32 de miliarde de dolari, in conditiile in care disponibilul este de 30 de miliarde. Analistii se asteapta insa la venituri in crestere fata de estimari, astfel ca minusul de 2 miliarde va fi acoperit. Pe 4 august, alte 60 de miliarde ar trebui achitate pentru rascumpararea certificatelor de Trezorerie, dar aici nu va fi o problema cu restructurarea datoriei.

Dar pe 15 august trebuie achitate 25 de miliarde drept dobanzi, iar pentru onorarea acestor plati, analistii nu intrevad alte solutii, in afara celor mentionate mai sus (cresterea gradului de indatorare, tiparirea de bani sau imprumuturi din Rezerva Federala).

×