x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 18 ani de campanii antifumat inutile

18 ani de campanii antifumat inutile

01 Iun 2004   •   00:00

In fiecare secunda mor, in lume, opt oameni din cauza fumatului si a bolilor asociate consumului de tutun - TBC, alte cancere, afectiuni ale sistemului cardiovascular, ale ficatului si altele, a declarat ieri Aurel Nechita, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (MS).

STATISTICA. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) preconizeaza ca, in anul 2020, tutunul va fi responsabil de moartea a 10 milioane de oameni anual, pe intreaga planeta. Victor Olsavschi, reprezentantul OMS In Romania, a recunoscut ca, dupa 18 ani de campanii antifumat, efectele intarzie sa apara. Anul acesta, Ziua Mondiala Fara Tutun (31 mai) este momentul de incepere al campaniei antitutun "Fumatul si Saracia". In Romania, studiile au aratat ca persoanele care consuma tutun, cu cat sunt mai sarace, cu atat fumeaza mai mult.

INSISTENTA. Directorul Directiei Generale de Sanatate Publica din MS, Alexandru Rafila, sustine ca singura sansa pentru diminuarea consumului de tutun, "de a schimba trendul crescator", este ca populatia sa fie informata, pentru a-si putea schimba obiceiurile. "Nu vom reusi asta prin acordarea de sanctiuni", a declarat Rafila. Fara a prezenta solutii concrete, mai-marii Sanatatii au cazut de acord ca "toti factorii din societate trebuie sa se implice in lupta contra fumatului prin cresterea taxelor la tigari, interzicerea fumatului in locurile publice si combaterea contrabandei cu tigari". (Tatiana Dabija)

×
Subiecte în articol: observator