x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 180.000 de dolari pentru un aviz

180.000 de dolari pentru un aviz

28 Apr 2004   •   00:00

Procurorii anticoruptie l-au retinut luni pe Domocos Reman, director general in Ministerul Agriculturii, pentru luarea unei mite de 180.000 de dolari.

MIRUNA PASA

Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2000- ianuarie 2001, Reman, pe atunci director general cu atributii de secretar de stat in minister ar fi cerut si primit spaga, in doua transe, de la persoana care l-a si denuntat la PNA. Serviciul, pentru care directorul general ar fi cerut mita, era un aviz favorabil pe care trebuia sa-l dea in cazul unei cereri pentru import de porumb furajer. La Parchetul Anticoruptie exista date care atesta faptul ca Domocos Reman ar fi avut o implicare similara si in alte doua avize favorabile date pentru licente de import, in favoarea aceluiasi agent economic.

Alte fapte suspecte

Jurnalul National a publicat in 2003 o serie de anchete despre spagile de la Ministerul Agriculturii pe timpul ministeriatului lui Ioan Avram Muresan. Printre personajele amintite in investigatiile noastre se afla si directorul Domocos Reman. Surse judiciare ne-au confirmat ieri ca anchetarea acestuia vizeaza si faptele dezvaluite anul trecut de Jurnalul National. Articolele prezentau coruptia din spatele privatizarilor dezastruoase ale unor societati agricole, incheiate cu cateva zile inaintea alegerilor din 2000.

Potrivit datelor noastre, in vara anului 2000, prin Domocos Reman Comisia pentru privatizarea IAS Cervinia a cerut de la firma germana Agro Power spaga de 35.000 de dolari pentru castigarea licitatiei.

Din informatiile noastre, banii au fost dati pe 30 august 2000 chiar directorului Reman, in propriul birou. Dupa ce si-a oprit partea, acesta ar fi dat restul spagii lui Truta Enea, presedintele comisiei de licitatie.

Ministrul Sarbu nu l-a eliberat pe Domocos din functie

Arestarea lui Reman a facut valva si la Ministerul Agriculturii. Ministrul Ilie Sarbu a sustinut ieri o conferinta de presa in care a sustinut ca Domocos Reman a fost acuzat de luare de mita, „pentru ca a avizat unele exporturi necurate efectuate de o societate comerciala". „In luna ianuarie 2001, cănd am preluat noi conducerea ministerului, a fost schimbat din functia de director general al Directiei Generale Strategii, Sinteze, Politici Agro-alimentare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, cu atributii de secretar de stat, si a fost numit director general al Agentiei Nationale pentru Ameliorare in Zootehnie. In clipa in care Parchetul National Anticoruptie ne va comunica oficial ca mandatul de arestare se va mentine si se va prelungi la 29 de zile, in acel moment il vom suspenda din functie, conform reglementarilor in vigoare", a declarat ministrul Ilie Sarbu. (Ion Alexandru)

Retinere contestata

Retinerea directorului Reman a provocat ieri divergent e in justitie. Propunerea de arestare preventiva trimisa de procurori la Tribunalul Bucuresti a fost respinsa de judecator. Procurorii au atacat imediat decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Daca magistratii acestei instante vor da dreptate judecatorului de la tribunal, Reman va trebui sa fie pus in libertate la ora 23:00. La inchiderea editiei, judecarea recursului nu era finalizata.
×
Subiecte în articol: observator reman