x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii pot contesta până pe 2 iunie amenzile din perioada de urgență

Românii pot contesta până pe 2 iunie amenzile din perioada de urgență

30 Mai 2020   •   23:30
Românii pot contesta până pe 2 iunie amenzile din perioada de urgență
Sursa foto: Lucian Alecu

2 iunie este ultima zi în care pot fi contestate amenzile date pentru nerespectarea restricțiilor impuse în perioada de urgență. Deși au fost declarate neconstituționale, acestea pot fi anulate doar dacă sunt contestate în instanță.

Adrian Jianu şi Radu Preda, doi dintre românii amendaţi în perioada stării de urgenţă, au contestat amenzile primite. Cei doi au fost sancționați după ce au împărţit lumina sfântă în noaptea de Înviere și au de plătit 19.000 de lei.

„Nu ştiu cum a fost stabilit cuantumul amenzii, în orice caz sunt mult disproporţionate cu aşa-numita faptă a noastră. (...) Amenzile au fost contestate”, a spus Adrian Jianu, unul dintre cei amendați.

„Foarte nedrept a fost pentru că ei au încercat să ne omoare tradiţia. Noi am încercat să o continuăm. Aşteptăm instanţa să-şi spună cuvântul, să facă dreptate”, a completat Radu Preda.

Adrian a fost amendat cu 15.000 de lei, iar Radu cu 4.000.

Amenzile date în perioada de urgență mai pot fi contestate doar până în 2 iunie. 300.000 de români au primit amenzi în valoare de 130 de milioane de euro.

În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie. Cei care au plătit deja amenzile își vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că legea nu întrunește „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravențiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator.

Mediafax

×
Subiecte în articol: amenzi perioada de urgență 2 iunie