x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 200 de milioane de euro pentru împăduriri de terenuri agricole

200 de milioane de euro pentru împăduriri de terenuri agricole

de Alexandru Nastase    |    02 Feb 2011   •   16:24

Romania va beneficia si in acest an de 200 de milioane de euro, bani nerambursabili, pentru proiecte de impadurire a terenurilor agricole, au anuntat reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Cei care solicita bani pot depune cereri pana la data de 28 februarie 2011 pentru prima, din cele 4 sesiuni de depunere, fiecare in valoare de 50 de milioane euro.

In teorie, implementarea acestei masuri are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea terenurilor agricole prin impadurire. Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii. Cu ajutorul programului se pot impaduri toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor si pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si/sau mobile, terenurile din luncile raurilor si lunca Dunarii dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare. Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol. Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare.

In practica, insa, banii nu au fost niciodata obtinuti si nici cheltuiti in cei patru ani de cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Incepand cu 2007, tara noastra a beneficiat an de an de sume cuprinse intre 150 de milioane de euro si 200 de milioane de euro. Rata de absorbtie a acestor fonduri a oscilat intre 16% in 2007 si 1,4% in 2010.

×