x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2010 le aduce bucureştenilor majorări de 15% la impozitele pe case, terenuri şi maşini

2010 le aduce bucureştenilor majorări de 15% la impozitele pe case, terenuri şi maşini

28 Dec 2009   •   00:00

Anul nou le va aduce bucureştenilor majorări de 15% la impozitele pe case, terenuri şi maşini. Cei care îşi achită dările către stat până pe date de 31 martie 2010 beneficiază de o reducere de 10 la sută. În schimb, dacă aţi uitat să declaraţi o proprietate pe care aţi achiziţionat-o, veţi avea de plătit o amendă usturătoare!



Locuitorii Capitalei vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata impozitelor pe case, terenuri şi maşini, scrie antena3.ro. În cazul clădirilor impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1 la sută la valoarea impozabilă a clădirii. Această valoare se ajustează în funcţie de zona în care este amplasată clădirea.

Spre exemplu, pentru o garsonieră din clădirile ultracentrale, impozitul va creşte de la 81 de lei la 93 de lei, iar pentru un apartament cu două camere impozitul va fi de 125 de lei, şi nu de 109 cât era până acum. În cazul unui apartament cu 3 camere impozitul va ajunge la 188 de lei.

Lucrurile se schimbă în cazul imobilelor situate la periferia oraşului. Astfel, pentru o garsonieră situată în aceste zone, impozitul va creşte de la 71 la 82 de lei. În cazul unui apartament cu trei camere impozitului va ajunge la 166 de lei.

În cazul în care o persoană fizică are mai multe imobile în proprietate, majorarea impozitului aplicat primei clădiri este de 15 la sută, iar celei de-a doua clădiri i se va aplica o majorare de 50 la sută.

Şi impozitele pe terenuri se plătesc în funcţie de zona în care acestea sunt situate. Astfel, pentru un hectar de teren intravilan, situat în zona ultracentrală, impozitul se majorează de la 7.774 de lei la 8.921 de lei, în timp ce pentru unul situat la periferie impozitul va creşte de la 3.339 de lei la 3.832 de lei.

În cazul maşinilor, impozitul se va calcula în funcţie de capacitatea cilindrică a motoarelor. Cei care au maşini cu capacitatea între 1.600 şi 2.000 cmc, vor plăti 15 şi respectiv 18 lei pe fiecare 200 cmc ai motorului.

×
Subiecte în articol: observator