x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2011 cu dragoste şi vise

2011 cu dragoste şi vise

01 Ian 2011   •   11:36
2011 cu dragoste şi vise
Sursa foto: Lucas Jackson/REUTERS

Aproape un milion de petrecăreţi au aglomerat Times Square din New York pentru a lua parte la tradiţionalul duş cu confeti, focurile de artificii au aprins Sydney Harbor din Australia şi în comunistul Vietnam a avut loc o numărătoare inversă în stil occidental.  Întreaga lume a salutat cu dragoste şi vise intarea în  2011.

În Europa, grecii, irlandezii şi spaniolii şi-au urat un an mai bun din punct de vedere economic, iar japonezii au lansat spre cer baloane odată cu speranţele şi visele lor pentru un viitor mai bun.

În New York, un glob de cristal cu 32.000 de lumini şi-a făcut apariţia la miezul nopţii, declanşând cea mai mare petrecere stradală de la intersecţia dintre ani. Şi totul sa întâmplat la doar câteva zile după  viscol care a  paralizat oraşul.

La Madrid, în piaţa Puerta del Sol, în jur de 50.000 de oameni s-au adunat pentru a lua parte la Las Uvas, un obicei în care oamenii mănâncă boabe de struguri pentru fiecare dintre cele 12 bătăi de ceas de la miezul nopţii. Tradiţia spune că mâncatul boabelor de struguri cu ocazia Anului Nou aduce noroc, iar dorinţele puse în fiecare bob vor deveni realitate.

În Grecia, mii de oameni au petrecut ultima zi din 2010 în picioare, făcând coadă la birourile fiscale pentru plata impozitului rutier sau ca să solicite  amnistia fiscală.

Neozeelandezi şi  naţiunile insulare din Pacificul de Sud au fost printre primii care au sărbătorit Anul Nou. În Auckland, Noua Zeelandă, explozii de aur roşu şi alb au izbucnit peste Sky Tower, în timp ce zeci de mii de oameni au dansat şi au cântat pe străzi. Focuri de arificii multicolore au aprins cerul la miezul nopţii peste portul Sydney într-un grandios spectacol pirotehnic la care au asistat aproximativ 1,5 milioane de spectatori.

Sute de mii de oameni s-au adunat de-a lungul portului Victoria din Hong Kong pentru a admira focurile de artificii care au explodat peste acoperişurile a 10 dintre cele mai faimoase clădiri din oraş.

În capitala Vietnamului, Hanoi, aproximativ 55.000 de persoane au participat la numărătoarea inversă de Anul Nou făcută pentru prima dată în stil occidental, cu ameţitoare lumini de stroboscop  şi muzică techno. Vietnamezii celebrează  de obicei Anulul Nou Lunar, care începe pe 3 februarie. Dar în ultimii ani, influenţa occidentală s-a insinuat pe lângă adolescenţi, care nu au amintiri despre război sau despre sărăcie şi sunt dornici de a găsi un nou motiv de petrecere.

La templul Zojo-ji, din Tokyo, călugării şi petrecăreţi au marcat sosirea noului an prin incantaţii şi eliberarea de baloane argintii care conţineau mesaje de ANul Nou. Dăngănitul giganticului clopot de 15 tone răsuna în fundal.

În Seul, Coreea de Sud, mai mult de 80.000 de oameni au sărbătorit printr-o ceremonie tradiţională şi focuri de artificii, în timp ce Coreea de Nord a salutat noul an cu un îndemn pentru relaţii mai bune cu vecinul său, avertizând că războiul "va aduce nimic altceva decât un holocaust nuclear".

În Cuba, televiziunea de stat a difuzat imagini de la ceremonialul aniversării a 52 de ani de la  revoluţia condusă de fostul preşedinte Fidel Castro, în 1959. După emisiunea de partid, televiziunea de stat a reluat şirul de programelor de salsa.

În Dubai, cea mai înalta clădire din lume a fost "învelită" cu focuri de artificii de la bază spre turla sa, la 828 de metri deasupra pamântului. Razele de argint au ţâşnit din Khalifa Burj timp de 10 minute.

În Rio de Janeiro, mai mult de 2 milioane de oameni s-au adunat pe nisipul alb al plajei Copacabana pentru a viziona focul de artificii de 20 de minute, însoţit de muzică şi de ceremonia de prezentare a logo-ului pentru Jocurile Olimpice din 2016. Traficul a fost oprit de-a lungul arterelor din cartierul principal, o mare parte a zilei, pentru pregătirea petrecerii rivalizate doar de carnaval. Petrecăreţi au băut şi au dansat samba pe scenele montate de-a lungul plajei, şi, la miezul nopţii, mulţi s-au aruncat în apă, sărind peste şapte valuri ca să aibe noroc în noul an.

În Franţa, poliţia a fost în alertă pentru atacuri teroriste. Ministrul de interne, Brice Hortefeux, a declarat că 53,820 de ofiţeri de poliţie au fost mobilizaţi, cu 6.000 mai mult decât de obicei. Franţa a fost vigilentă în urma ameninţărilor lansate de Al-Qaida.

Italienii au marcat noul an cu focuri de artificii ilegale, în pieţe şi pe străzi - o tradiţie care, de obicei, provoacă numeroase accidente. La Napoli, şeful poliţiei, Santi Giuffre, a făcut apel la cetăţeni să "renunţe sau cel puţin să reducă această practică".

În centrul Londrei, aproape un sfert de milion de petrecăreţi au primit noul an în roşu, alb şi albastru - culorile steagului naţional, Union Jack . Focurile de artificii lansate în preajma London Eye au iluminat cerul peste râul Tamisa.

În Scoţia, cele patru zile de festival Hogmanay au început joi seara cu o procesiune cu torţe aprinse pe străzile din Edinburgh. Aproximativ 25.000 de persoane au urcat în vârful unui deal pentru a vedea ceremonia incendierii unei nave vikinge. Festivalul Hogmanay este derivat din festivalul solstiţiul de iarna celebrat de vikingi.

Olandezii au sărbătorit prin consumul de gogoşi şi de şampanie. Danezii au sarit de pe scaune într-un "salt în noul an."  Iar austriecii au valsat pe acordurile "Dunării albaste" a lui Johann Strauss.

×