x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2014, “pocnit” înainte să se încheie

2014, “pocnit” înainte să se încheie

de Mara Raducanu    |    03 Dec 2014   •   20:03
2014, “pocnit” înainte să se încheie
Sursa foto: Dragos Savu/Intact Images

Singurii autorizaţi de lege să folosească petarde, pocnitori sau rachete sunt pirotehniştii, amatorii riscând amenzi sau puşcăria
Deşi sărbătorile de iarnă nu şi-au intrat oficial în drepturi, românii nu mai au răbdare să “împuşte” legal Anul Nou. Aşa că, dacă unii dintre noi se gândesc de pe acum cu ce aprovizioneze masa de Craciun şi Revelion, comercianţii fac şi ei “aprovizionarea” la capitolul pocnitori şi petarde. Totuşi, atât comercianţii, vânzătorii, cât şi amatorii de senzaţii tari ar trebui să ştie că nu toate artificiile şi pocnitorile sunt legale. Accidentele nefericite petrecute în anii trecuţi, soldate cu tragedii - morţi şi răniţi – au limitat drastic categoriile de elemente pirotehnice ce pot fi folosite de populaţie în preajma sărbătorilor de iarnă şi, în special, de Anul Nou.

Practic, singura categorie liberă pentru folosirea de către populaţie a acestui gen de materiale este aceea a materialelor pirotehnice din clasa I – steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc sau sateliţi- toate etichetate şi al căror conţinut de material pirotehnic nu depăşeşte trei grame, ce s-au dovedit cele mai inofensive din punct de vedere al folosirii lor. Nu sunt permise pocnitorile, petardele, rachetele, jeturile luminoase, bateriile de artificii care pot fi utilizate doar de pirotehnişti. Poliţiştii reamintesc însă că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată de persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare. Prin operaţiune cu articole pirotehnice se înţelege nu numai importul, confecţionarea şi vânzarea acestora, ci şi cumpărarea, deţinerea sau folosirea lor. În conformitate cu prevederile Legii nr.126/ 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an. “Comercializarea de către persoane fizice sau juridice neautorizate a obiectelor pirotehnice din clasa I se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei. Comercializarea obiectelor pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 de lei”, precizează IGPR. Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.

Sute de răniţi şi un mort în 2005
Anul 2005, atunci când artificiile şi pocnitorile se vindeau la “liber”a fost unul negru, deoarece după noaptea de Revelion, 350 de răniţi au ajuns la spital, iar un om a murit 2005 din cauza artificiilor. În acea perioadă, articolele pirotehnice se comercializau “la liber” către publicul larg. În anul 2006, a fost restricţionată vânzarea materialelor pirotehnice către publicul larg. Legea 196/2005 interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Şi anul acesta poliţiştii au început acţiunea “Foc de Artificii 2014-2015”, peste 5.600 de articole pirotehnice fiind confiscate în ultima săptămână. Până acum, oamenii legii au constatat 21 de infracţiuni, pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.000 de lei, şi au fost ridicate, în vederea confiscării, 5.626 de articole pirotehnice.

×