x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 24 Ianuarie nu este zi liberă

24 Ianuarie nu este zi liberă

de Aniela Nine    |    21 Ian 2011   •   00:00

Ziua de 24 ianuarie nu este o zi liberă, nefiind încă adoptată de Parlament iniţativa legislativă care propune ca această zi să fie declarată sărbătoare naţională şi, deci, zi nelucrătoare.

Două astfel de proiecte legislative au primit anul trecut aprobarea Senatului, dar în prezent ambele se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este decizională în acest domeniu. Cum însă Parlamentul este în prezent în vacanţă până la 1 februarie, o decizie favorabilă recunoaşterii zilei de 24 ianuarie ca zi liberă, dacă va fi adoptată de deputaţi, ar putea fi aplicată abia de anul viitor.

Totuşi, şansele ca un astfel de proiect să fie aprobat sunt destul de reduse, discuţii privind numărul prea mare de zile libere având loc încă din etapa dezbaterilor în comisia de muncă a Senatului.
"Se pune întrebarea dacă mai avem nevoie de o zi liberă, dar 24 ianuarie este o dată extrem de importantă pentru istoria poporului român", spunea la momentul respectiv democrat-liberalul Dorel Jurcan. 

În favoarea iniţiativei se pronunţase atunci senatorul PSD Laurenţiu Coca, care a invocat semnificaţia deosebită a acestei zile, sărbătoare pe care nici unul dintre regimurile trecute nu a putut s-o ignore, cu atât mai mult cu cât Unirea Ţării Româneşti cu Moldova la 24 ianuarie 1859 a fost prima etapă a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Proiectele legislative aflate în discuţia Parlamentului propun modificarea prevederilor Codului Muncii, stabilind că 24 ianuarie este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, alături de celelalte sărbători legale declarate zile nelucrătoare: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun şi, respectiv, două zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

×
Subiecte în articol: special