x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 25.000 militari participă la cel mai mare exercițiu militar desfășurat în România, Ungaria și Bulgaria

25.000 militari participă la cel mai mare exercițiu militar desfășurat în România, Ungaria și Bulgaria

07 Iun 2017   •   18:52
25.000 militari participă la cel mai mare exercițiu militar desfășurat în România, Ungaria și Bulgaria
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Aproximativ 25.000 de militari din SUA şi alte 23 de ţări vor lua parte în luna iulie la un amplu exerciţiu, intitulat 'Saber Guardian', prevăzut să se desfăşoare în România, Bulgaria şi Ungaria, relatează miercuri agenţia de presă Reuters. 

În plus, mai multe bombardiere grele americane model B-1B au sosit în Marea Britanie în sprijinul a două exerciţii multinaţionale separate planificate în regiunea baltică şi alte părţi ale Europei şi menite să amelioreze coordonarea între ţările partenere. 

Planurile au fost anunţate de Comandamentul european al forţelor americane de la Stuttgart (sud-vestul Germaniei), care a menţionat că exerciţiul 'Saber Guardian' din acest an - organizat anual începând din 2013 în regiunea Mării Negre - este 'mai mare ca amploare şi obiective' decât cele desfăşurate până acum. 

Exerciţiul 'Saber Guardian' din acest an va fi cel mai mare dintre cele 18 aplicaţii militare separate planificate pentru acest an în regiunea Mării Negre. El va include trageri cu muniţie de război, traversări de râuri şi o simulare de reacţie în cazul înregistrării unui număr mare de victime şi vizează testarea 'capacităţii de a concentra forţe în orice moment, oriunde în Europa'. ''Este descurajarea în acţiune'', se menţionează într-un comunicat de presă. 

Armata americană a anunţat că exerciţiul va fi precedat de aplicaţii de amploare mai redusă - toate destinate să consolideze securitatea şi stabilitatea Mării Negre, unde activitatea intensificată a submarinelor ruse a sporit temerile în regiune. 

Bombardierele B-1B vor fi desfăşurate de la baza aeriană Ellsworth din Dakota de Sud (nordul SUA) şi vor ajunge la baza Fairford din Marea Britanie, ca sprijin pentru exerciţiile 'Saber Strike' (organizat anual începând din 2011) şi BALTOPS. Ele se vor alătura celor trei bombardiere americane B-52H aflate deja în Europa pentru antrenamente militare. AGERPRES

×