x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 25 de euro pe zi pentru cei care vor să facă fotografii în Parcul Naţional Munţii Rodnei

25 de euro pe zi pentru cei care vor să facă fotografii în Parcul Naţional Munţii Rodnei

25 Mai 2009   •   00:00

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei ia taxe în euro fotografilor de peisaje, tariful pe zi fiind între 25 şi 100 de euro, în funcţie de scopul pentru care se fac fotografiile respective. Măsura a fost instituită pentru ca APNMR să facă rost de bani la buget în perioadă de criză, însă acest lucru nu îi descurajează pe fotografi.



Directorul Parcului Naţional, Doina Jauca, a declarat că zilele acestea o fotografă din Anglia face poze caprelor negre din parc pentru a participa la un concurs internaţional de fotografie. "Este o româncă stabilită la Liverpool care a venit la noi, stă într-un refugiu, şi şapte zile la rând va fotografia capre negre. Mi-a spus că a reuşit să surprindă un pâlc cu 28 de capre, era foarte fericită. Avem doi rangeri care o însoţesc, fiindcă are şi aparatură de cărat şi este greu, femeie fiind. De pâlcul acela s-a apropiat la o distanţă mai mică de 70 de metri. Era fericită că a reuşit", a declarat Jauca. Potrivit sursei citate, în fiecare zi tânăra se trezeşte la ora 4.00 şi porneşte în căutarea exemplarelor de capre negre din parc.

"Am fost nevoiţi să percepem taxe fiindcă e tot mai greu cu banii. Luăm 25 de euro pe zi celor care nu le folosesc în scop comercial şi o sută celorlalţi. În plus, în contractul pe care îl semnăm cu ei, stipulăm şi clauza să ne lase şi nouă câte o copie din fotografiile pe care le fac", a declarat Jauca. De altfel, fiind plin sezon de înflorire a narciselor sălbatice în Masivul Saca, mai mulţi fotografi au cerut permisiunea de a merge în zonă şi a fotografia florile. "Organizăm în continuare şi deplasări călare, dar nu peste tot. De exemplu, am renunţat la drumeţiile călare dinspre Borşa, fiindcă nu am prea avut clienţi şi nu ne permitem să suportăm costurile mari cu întreţinerea şi deplasarea cailor de la Herghelia Beclean în zona aceea. E tot o măsură de criză şi aceasta. Trebuie să ne orientăm să adunăm bani la buget pe toate căile, nu să-i cheltuim aiurea", a declarat Doina Jauca.

Dacă turiştii vor să închirieze maşini din dotarea Administraţiei Parcului, ei trebuie să plătească 1,5 lei pe kilometru. În Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt peste 120 de exemplare de capre negre. Ultima populare a Parcului Naţional Munţii Rodnei cu capre negre s-a făcut în 2005. Atunci au fost aduse opt capre, câte patru din Munţii Bucegi, respectiv Munţii Retezat. Două din caprele aduse din Bucegi au murit, însă, cel mai probabil din cauza stresului la care au fost supuse, întreaga procedură de prindere şi transport durând peste 25 de ore.

Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat în anul 1972, când zona a fost populată cu peste 700 de exemplare de capră neagră. Costurile repopulării au fost imense, fiecare exemplar necesitând 60.000 lei, resurse echivalente, în vremea aceea, cu preţul unui autovehicul Dacia, sau cu venitul mediu pentru o persoană pe circa 30 de luni. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Parcul Naţional Munţii Rodnei este considerată cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali. El are o suprafaţă de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervaţie a biosferei în anul 1979.

×