x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 250 de cercetători vor fi angajaţi la proiectul laserului de la Măgurele până în 2018

250 de cercetători vor fi angajaţi la proiectul laserului de la Măgurele până în 2018

de Agerpres    |    10 Feb 2014   •   18:58
250 de cercetători vor fi angajaţi la proiectul laserului de la Măgurele până în 2018

Un număr de 126 persoane vor fi angajate în cercetare-dezvoltare până în 2016 la proiectul laserului de la Măgurele - Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), iar numărul de angajaţi va creşte treptat la 250 până în anul 2018, după mai multe sesiuni de concurs.

Potrivit site-ului proiectului, din cele 126 de persoane angajate până în anul 2016, 20 vor fi cercetători seniori, 70 cercetători juniori, 20 ingineri şi 16 tehnicieni.

"În prezent se primesc în mod continuu aplicaţii pentru posturile de la ELI-NP. Beneficiile viitorilor angajaţi vor fi salariile motivante, 'la nivel european', în funcţie de calificare şi experienţă, contribuţii asigurări sociale şi asigurări de sănătate", precizează sursa citată.

Candidaţii vor fi informaţi prin e-mail asupra stadiului procedurii.

Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme este implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Prima fază a acestui ambiţios proiect este cofinanţată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică, teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze: în actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013, şi în cel viitor, 2014-2020.

Crearea celui mai puternic fascicul de lumină produs vreodată este obiectivul unui experiment paneuropean care îşi propune să lupte mai eficient împotriva cancerului, să elimine reziduurile radioactive şi chiar să deschidă noi orizonturi fizicii materialelor. ELI are ca obiectiv obţinerea de intensităţi foarte ridicate ale laserului şi pulsuri foarte scurte.

În România, două lasere de 10 petawatt şi un transmiţător puternic de raze gamma vor acţiona pentru a experimenta atât în câmpul fizicii, cât şi în aplicaţii medicale şi sociale. Viitorul laser ELI-NP va folosi tehnologie de vârf pentru a aplica terapii cu protoni, tratament care permite atacarea agresivă şi în forţă a tumorilor, diminuând în acelaşi timp afectarea zonelor adiacente sănătoase. O terapie care este încă extrem de costisitoare şi care necesită o importantă desfăşurare tehnologică, însă care s-ar putea dovedi foarte eficientă în viitor.

În plus, această tehnologie va îmbunătăţi eficienţa radioterapiei, prin obţinerea de noi radioizotopi, dar şi a chimioterapiei, datorită producerii unui izotop de platină radioactiv.

Alte aplicaţii ale noului laser vor fi în domeniul fizicii materialelor, al nanotehnologiei, dar şi în controlul traficului materialelor radioactive.

Totodată, fasciculul de lumină poate fi folosit şi aplicat în alte tehnologii, pentru a elimina în doar câteva secunde reziduurile lăsate de centralele şi de centrele de cercetare a energiei nucleare, accelerând astfel un proces care în prezent durează zeci de ani.

Laboratorul de la Măgurele va studia interacţiunea laserului şi a radiaţiilor electromagnetice cu materia, pentru a deschide calea experimentelor cu un laser chiar mai puternic. 

×
Subiecte în articol: laser magurele ELI-NP