x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 280 de milioane de lei pentru telegondolă

280 de milioane de lei pentru telegondolă

de Monalise Hihn    |    09 Feb 2010   •   00:00
280 de milioane de lei pentru telegondolă

Firmele Krantz Eurocenter din Piteşti, Doppelmayr Austria şi Acomin Deva au depus ieri o ofertă în valoare de 280 de milioane de lei pentru realizarea proiectului unui complex de schi în Masivul Parâng, care include şi o telegondolă.



Construirea telegondolei a fost anul trecut în centrul unui scandal, fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, fiind acuzată că a dat bani din bugetul ministerului pentru ca soţul ei, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroşaniului, să pornească acest proiect.

Potrivit directorului tehnic din cadrul Primăriei municipiului Petroşani, Marian Popescu, cele trei firme au depus o ofertă în valoare de 280 de milioane de lei pentru realizarea proiectului. "Există şi o contestaţie înregistrată de firma Number One din Petroşani, care va fi analizată de ANRSC. În opinia mea, această contestaţie este puerilă.

Şi Acomin Deva s-a adresat vineri, 5 februarie instanţei, cerând amânarea datei licitaţiei, pe motiv că nu are timp pentru elaborarea documentaţiei. Avem termen 20 de zile să anunţăm câştigătorul, dar cred că vom prelungi termenul cu încă 20 de zile, pentru că a fost adusă foarte multă documentaţie într-o ladă cât o masă. Pe de altă parte, este un proiect complex, care va cuprinde printre altele o telegondolă cu o lungime de 8,2 kilometri, un bazin de acumulare, 17 pârtii cu lungimea totală de 23,6 kilometri, şapte telescaune, o instalaţie nocturnă, reţele de conducte, restaurante, instalaţii de apă şi canalizare, o nouă linie electrică, instalaţie pentru zăpadă artificială etc".

Oricum, lucrările nu vor putea începe imediat, pentru că mai trebuie expropriate terenuri aflate pe amplasamentul în care va fi executat proiectul. Popescu spune că în vară ar putea totuşi să pornească acest proiect.

AFACERE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO
Construirea telegondolei între Petroşani şi Staţiunea Parâng a fost anul trecut în centrul unui scandal, fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi fiind acuzată că a dat bani din bugetul ministerului pentru ca soţul ei, Tiberiu Iacob Ridzi, care este şi primarul Petroşaniului, să pornească acest proiect.

Liderul PSD Deva, Vasile Cosmin Nicula, i-a acuzat pe soţii Ridzi că "în colaborare cu omul de afaceri Adrian Violin Gardean vor să încaseze de la statul român prin fraudă mai mult de 86 milioane de euro pentru o telegondolă inutilă care costă, cu toate acareturile din jurul ei, maximum 20 de milioane de euro". Primăria Municipiului a plătit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi doar pentru realizarea proiectului.

Licitaţia a fost câştigată de CPPC SA din Petroşani, o societate controlată de oamenii lui Adrian Gardean din Grup 95 SRL. CPPC SA a cerut cu 1,2 milioane de lei mai mult decât următorul competitor. Cu toate acestea, proiectul e considerat de autorităţi "cel mai important din România, din domeniul turismului". Potrivit studiului de fezabilitate, în staţiune vor veni cam 300.000 de turişti în cele cinci luni ale anului, în care se poate schia.

Telegondola ar urma să transporte 1.000 de oameni pe oră, va avea o cifră de afaceri de 6 milioane de euro şi va aduce un profit de 3,2 milioane de euro pe an. Biletul va costa 20 de euro pe zi pe toate instalaţiile. Se vorbeşte de înfiinţarea a 1.500 de locuri de muncă direct în industria hotelieră şi conexă, alte o sută vor deservi instalaţiile plus încă alte 300 de slujbe.

S-AU ÎMPIEDICAT ÎN AVIZUL DE MEDIU
La începutul lunii august 2009, Primăria Petroşani a anunţat că anulează licitaţia pentru executarea proiectului "Dezvoltarea Domeniului Schiabil în Masivul Parâng", pe motiv că nu deţine avizul de mediu. Două societăţi comerciale s-au adresat instanţei, cerând ca procedurile să se deruleze în continuare, iar Tribunalul Hunedoara le-a dat câştig de cauză.

×