x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3, săltaţi de DGA. Agenţii sunt acuzaţi de luare de mită, sechestrare şi tortură

31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3, săltaţi de DGA. Agenţii sunt acuzaţi de luare de mită, sechestrare şi tortură

10 Ian 2012   •   15:03
31 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3, săltaţi de DGA. Agenţii sunt acuzaţi de luare de mită, sechestrare şi tortură

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti cerceteaza 31 de agenti de politie de la sectiile 1 si 3, pentru luare de mita, abuz in serviciu, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura. Au fost emise 82 de mandate de aducere si au fost solicitate Tribunalului Bucuresti 30 de autorizatii de perchezitie.

"In data de 06.01.2012, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus inceperea urmaririi penale fata de 31 de agenti de politie din cadrul Sectiilor 1 si 3 Bucuresti, pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura, dupa caz", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Capitalei, citat de Mediafax.

Mai multi oameni ai legii au fost ridicati in aceasta dimineata in urma unor descinderi la sectiile de politie 1 si 3 din Capitala, dar si la locuintele mai multor politisti. Se pare ca ar fi vorba de politisti de ordine publica ce pretindeau ca sunt agenti de la Rutiera pentru a lua spaga de la soferii pe care ii opreau in trafic.

Agentii nu pretindeau bani numai de la soferi, ci si de la prostituatele si proxenetii din Bucuresti. Unul dintre agentii de la sectia 1 nu s-a prezentat la servici in aceasta dimineata si nici nu a fost gasit in locuinta sa. In acest moment, politistul este cautat pentru a fi dus la DGA pentru audieri.

UPDATE: Cinci politisti, retinuti pentru 24 de ore
Cinci dintre polistii acuzati de luare de mita, complicitate la prostitutie si proxenetism, lipsire de libertate si tortura, au fost retinuti pentru 24 de ore. Ei vor fi prezentati instansei cu propunerea de arestare preventiva.



La descinderile efectuate in aceasta dimineata au participat fortele de ordinte de la DGA si SRI, impreuna cu procurorii de la Parchetul Capitalei.

Comisarul Christian Ciocan a declarat ca Politia Capitalei a fost cea care a sesizat Politia Romana cu privire la suspiciunile de coruptie in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3. IGPR a sesizat mai departe Directia Generala anticoruptie.

Potrivit unor surse judiciare, politistii de la sectiile 1 si 3 erau monitorizati de aproximativ patru luni. Mai multi ofiteri DGA au fost infiltrati in cele doua sectii de politie vizate.



Imaginea Politiei, grav compromisa

Descinderile facute in aceasta dimineata fac ca Politia sa fie catalogata drept o institutie corupta, au declarat lideri ai sindicatelor politistilor. "Din nefericire se intampla si astfel de lucruri. Eu sper ca este doar o actiune pompieristica, sper sa nu se confirme mai multe dintre supozitii, dar cred ca ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti cei care se mai gandesc macar sa procedeze in acest fel", a declarat, la Realitatea TV, Toader Paraschiv, secretar general SNPPC. "Astfel de actiuni nu fac decat sa puna intr-un con de umbra tot ce inseamna Politia Romana, pentru ca astfel de exemple nu fac decat ca aceasta institutie sa fie catalogata inca o data ca o institutie corupta", a spus Florin Valnei, vicepresedinte ProLex.

Vasile Lincu, seful Sindicatului Politistilor, a criticat modul in care au actionat lucratorii DGA: "Nu este o actiune reusita, pentru ca trebuiau sa fie prinsi in flagrant si daca au vazut ca sunt astfel de fapte ar fi trebuit sa actioneze mult mai repede". Vasile Lincu a precizat ca in cazul politistilor de la sectiile 1 si 3 din Capitala, cei vizati de anchetatori sunt de la ordine publica si nu este vorba de retineri, ci doar de cercetari.

"Trebuie umblat la cauze, nu la efecte. Pare un succes al DGA impotriva altor structuri din Politie, nu al Ministerului de Interne. Daca se constata ca exista infractiuni in randul politistilor, trebuie actionat la timp, nu trebuie lasat sa se creada ca este un fenomen. Asta duce la o imagine negativa a Politiei", a mai spus Vasile Lincu.

El a precizat ca politistilor li s-au anulat multe drepturi, iar ministrul Internelor, Vasile Igas, le-a promis ca dupa 4 ianuarie ii va chema la discutii, lucru care nu s-a intamplat.

Lincu a mai spus ca in urma reducerii cu 25% a salariilor si a anularii altor drepturi, multi politisti au demisionat, au plecat la munca in strainatate, iar altii au ales "sa indure", sindicatul ajutand foarte multi dintre ei sa-si plateasca ratele, cheltuielile curente sau sa cumpere rechizite pentru copii. (V.M.)

×