x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 313 cazuri de infectare cu HIV în ultimele 6 luni. Contagierea prin folosirea drogurilor injectabile în creștere accelerată

313 cazuri de infectare cu HIV în ultimele 6 luni. Contagierea prin folosirea drogurilor injectabile în creștere accelerată

de Agerpres    |    13 Noi 2012   •   15:30
313 cazuri de infectare cu HIV în ultimele 6 luni. Contagierea prin folosirea drogurilor injectabile în creștere accelerată
Sursa foto: Bogdan Chesaru

Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, spune că România se confruntă cu o explozie a cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în special în rândul consumatorilor de etnobotanice.

”La nivel naţional, pe primele 6 luni erau 313 de cazuri noi de infecţie cu HIV. Se schimbă cumva modalitatea de infectare a cazurilor noi. Dacă până în anii anteriori majoritatea cazurilor noi erau pe cale heterosexuală, acum creşte exponenţial şi s-ar putea chiar să depăşească numărul de cazuri provenite din rândul consumatorilor de droguri injectabile. În primele 6 luni erau 31% infectaţi prin consum de droguri, 48% pe cale heterosexuală. Dar s-ar părea că la sfârşitul anului cei care se infectează pe cale intravenoasă să crească ca şi număr. Tendinţa este, din păcate de doi ani încoace, a noilor cazuri pentru că ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de infecţie în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Când vorbim de droguri injectabile nu vorbim de heroină, de drogurile clasice, vorbim de drogurile aşa-zis legale până nu cu mult timp în urmă, etnobotanicele, care au dat ca şi efect o explozie de cazuri noi”, a arătat Iulian Petre.

Acesta a subliniat că pericolul infectării cu HIV a celor care consumă etnobotanice injectabile este mult mai mare decât la consumatorii de droguri clasice, deoarece primele necesită mai multe injectări, decât cele clasice.

”Şi prin injectări repetate de 6-7-8 ori pe zi riscul de transmitere a crescut exponenţial. E o problemă cu care România se confruntă, nu e foarte mult dezbătută sunt nişte droguri foarte-foarte nenorocite, cum spunea cineva, în 2 ani îţi prăjesc creierii - cum spune dl. profesor Adrian Streinu Cercel - sunt mult mai rele. Şi specialiştii au ajuns să îşi dorească să se întoarcă lumea la heroină, pentru că e mult mai curată şi cu efecte mult mai puţine în zona de afectare a organismului. De asta e bine - chiar dacă Târgu Mureş e mai protejat din punctul acesta de vedere - mesajul să plece că trebuie ca populaţia să se protejeze”, a susţinut preşedintele UNOPA.

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase I din Târgu Mureş, dr. Carmen Chiriac, a arătat că epidemiologia infecţiei cu HIV din prezent nu se poate compara cu cea de acum 10 ani, când a avut loc o explozie de infecţie cu HIV la copii care au fost născuţi în anii '88-'89, când a fost vârful epidemiei.

”Acum deja epidemiologia infecţiei s-a schimbat, nu mai vorbim de acele cazuri care au dobândit infecţia orizontal, vorbim de cazuri care se infectează pe cale sexuală. Vă pot spune statistica ultimilor doi ani. Anul trecut am avut 18 cazuri noi, anul acesta, până în luna curentă, avem 20 de cazuri noi. Peste 75% din aceste cazuri sunt cazuri care au dobândit infecţia pe cale sexuală. Avem o proporţie mică de cazuri diagnosticate recent cu infecţia HIV sunt pacienţi care provin tot din cohorta tradiţională, din rândul pacienţilor născuţi în '88-'89, dar care se dovedesc a fi pacienţi cu o infecţie neprogresivă şi care ajung la 15 de ani de la infectare să se decompenseze imunologic şi virusologic şi să dezvolte o boală care îi aduce la medic”, a susţinut medicul.

Dr. Chiriac a precizat că în evidenţele Centrului Regional HIV/SIDA de la Târgu Mureş - care cuprinde judeţele Mureş, Bistriţa.Năsăud, Sibiu şi Alba - se regăsesc 400 de pacienţi, dintre care 200 din judeţul Mureş.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociaţia Pro Karma, Asociaţia Benone şi Fundaţia ”Alături de Voi” România au organizat, marţi, la Târgu Mureş, a cincea întâlnire în cadrul proiectului ”Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!”, atât în scopul prevenirii infectării cu virusul HIV, cât şi pentru îndemnarea celor bolnavi să îşi continue tratamentul. 

×