x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 318 milioane de lei vechi primă

318 milioane de lei vechi primă

de Andrei Ando    |    21 Dec 2007   •   00:00
318 milioane de lei vechi primă

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Arad (ASP) şi-a acordat prime de peste jumătate de miliard de lei! Directoarea Gabriela Ţărle primeşte nu mai puţin de 318 milioane de lei vechi, iar adjunctele sale "doar" căte 100 de milioane de lei. Asta in vreme ce organizaţiile nonguvernamentale din Arad nu mai ştiu ce acţiuni să organizeze pentru a face rost de fonduri pentru spitale.

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Arad (ASP) şi-a acordat prime de peste jumătate de miliard de lei! Directoarea Gabriela Ţărle primeşte nu mai puţin de 318 milioane de lei vechi, iar adjunctele sale "doar" căte 100 de milioane de lei. Asta in vreme ce organizaţiile nonguvernamentale din Arad nu mai ştiu ce acţiuni să organizeze pentru a face rost de fonduri pentru spitale.


Restul angajaţilor s-au trezit ieri cu "fluturaşi" pe care figurau sume, in opinia lor, "jignitoare prin discrepanţă" - respectiv intre 300.000 şi 1,5 milioane de lei vechi!

BÃ...TAIE DE JOC. Sumele exorbitante autoatribuite i-au enervat la culme pe subordonaţi. Dr Dana Negru, medic epidemiolog, zice că a luat un milion şi jumătate, dar că "va da banii inapoi". Bătaia de joc insă nu se opreşte aici. Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică ignoră OG nr. 6/2007, care, la paragraful 3 al articolului 19, prevede că primele nu se acordă decăt cu consultul Camerei Federative a Medicilor din Romănia, for care nu a fost nici măcar sunat. A fost sunată, in schimb, directoarea Ţărle, care de două zile are toate cele trei telefoane mobile inchise, iar cănd o colegă de-a noastră a prins-o intr-un tărziu la telefon, a spus că "e intr-o şedinţă şi nu poate vorbi". Cazul este in atenţia Corpului de Control al Prefectului, care a dispus o anchetă.

"Am sunat la Bucureşti şi după aceea am discutat cu doamna director Ţărle şi i-am cerut să imi caute o explicaţie. Luni am convocat-o la mine, la Prefectură, pentru că a motivat că nu poate veni acum, fiindcă se află la Bucureşti", ne-a declarat prefectul Gavril Popescu.


LA MILA PUBLICÃ.... Directorii adjuncţi ai ASP s-au ferit şi ei să vorbească despre sumele primite, Laura Nicolescu, director adjunct medical, zicănd că "sumele sunt confidenţiale", că "primele nu se spun" şi că "ce contează dacă sunt bani publici, veniturile sunt confidenţiale". La răndul său, Adriana Petruş, director financiar-contabil al Direcţiei de Sănătate Publică, zice că ea a luat 100 de milioane brut şi că "ordonatorul de credit a fixat sumele, mai exact directoarea Ţărle".

In vreme ce conducerea ASP işi acordă peste jumătate de miliard de lei primă, organizaţiile nonguvernamentale din Arad nu mai ştiu ce acţiuni să organizeze pentru a face rost de fonduri pentru spitale. Numai in ultimele trei săptămăni au avut loc trei evenimente caritabile de străngere de fonduri pentru reabilitarea secţiilor chirurgie, terapie intensivă şi primire urgenţe de la spitalul judeţean.

Mai mult decăt atăt, o parte din Autoritatea Judeţeană de Sănătate Publică funcţionează in două clădiri improprii, una pe Strada Vasile Goldiş, revendicată pe Legea 10, şi una pe Strada Emanoil Gojdu, clădire, de asemenea, in litigiu. Birourile conducerii ASP se găsesc in incinta Spitalului Judeţean Arad.

Doctorul Ţărlea incasează trei salarii

Gabriela Ţărle (foto) este medic primar igienă alimentară. Ocupă funcţia de director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Arad, in condiţiile in care funcţia de director general este vacantă. Doctoriţa Ţărle nu ia insă un singur salariu. Ci trei! Este angajată cu cumul de funcţii, inclusiv pe serviciul igienă alimentară şi mediu.



Sedinţa Camerei Medicilor

Liderul sindical al Camerei Judeţene a Medicilor, Gheorghe Jurj, a declarat că nu a fost consultat in privinţa acestor prime. Ieri după-amiază, Camera s-a intrunit intr-o şedinţă de urgenţă pentru a analiza situaţia primelor de la Autoritatea de Sănătate Publică şi pentru a oferi, la cererea sindicaliştilor, o poziţie scrisă faţă de starea de fapt fără precedent inregistrată la DSP Arad. Potrivit informaţiilor noastre, sindicatele arădene din domeniul sanitar pregătesc impreună o acţiune de protest impotriva modului de atribuire a primelor şi a faptului că, in vreme ce sănătatea publică arădeană este la mila publică, şefii ei işi impart prime fabuloase.

×
Subiecte în articol: observator publică sănătate publică