x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 40 de tone de cafea de contrabanda

40 de tone de cafea de contrabanda

17 Ian 2005   •   00:00

O retea de contrabandisti de cafea columbiana, din care faceau parte si trei lucratori vamali, a fost decapitata dupa trei luni de munca a politistilor de frontiera si a Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.

ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

VIGILENTA. Sacii cu cafea verde, made in Columbia, au fost capturati la timp de catre politistii de frontiera
Cele 40 de tone de cafea urmau sa fie introduse ilegal in Romania si vandute la negru. In luna noiembrie a anului trecut, politistii de frontiera au obtinut informatii potrivit carora o importanta grupare de contrabandisti, formata din cetateni romani si straini, urmeaza sa introduca in Romania o insemnata cantitate de cafea verde prin Zona Libera Giurgiu, pe baza unor acte false sau incheiate fictiv, fara sa se achite vreo taxa la bugetul de stat.

DESCINDERE. Informatiile s-au dovedit cat se poate de veridice, motiv pentru care politistii de frontiera si procurorii au descins in depozitul unei firme din Ilfov, societate patronata de un cetatean arab, ocazie cu care anchetatorii au prins in flagrant mai multe persoane care descarcau dintr-un TIR mai multi saci din panza, plini cu cafea verde. Cantitatea descarcata este 19.800 de kilograme, pentru care patronul arab nu a putut prezenta documente justificative. Cafeaua a fost confiscata. In paralel, o alta echipa de anchetatori a ajuns in Zona Libera Giurgiu, unde a descoperit ca TIR-ul ajuns in Ilfov era de fapt un transport fantoma, nefiind inregistrat in evidentele informatizate ale Biroului Vamal Giurgiu. Mai mult, nici in registrul de lucru al comisionarului vamal de la Vama Giurgiu nu a fost consemnat acest transport de cafea verde.

SARCINI. "S-a stabilit ca grupul infractional implicat in actiunea de contrabanda era compus din mai multi membri, fiecare dintre acestia avand sarcini bine stabilite, in sensul ca unii falsificau documentele, unii transportau marfa si altii se ocupau de valorificarea ilegala a cafelei pe piata neagra din Romania. Pentru a crea o aparenta stare de legalitate cu privire la intocmirea documentatiei de import si prezentarea acesteia pentru efectuarea operatiunilor de vamuire, activitatile s-au desfasurat etapizat", au precizat surse din cadrul Politiei de Frontiera. In prima faza s-au intocmit in fals acte de vanzare intre doua firme din Zona Libera, pentru ca vanzatorul sa poata evidentia contabil vanzarea celor 19.800 de kilograme de cafea. In acelasi timp, s-au falsificat si actele vamale de tranzit catre Vama de Interior Chitila.

ALT TRANSPORT
Anchetatorii sustin ca membrii retelei s-au ocupat de intocmirea actelor pe baza carora cafeaua a iesit din Zona Libera si a fost transportata din Giurgiu pana in Capitala, cu toate ca aceste acte nu au fost evidentiate in aplicarea informatica a vamii si nici a comisionarului vamal, scopul fiind ca tranzitul vamal sa nu poata fi depistat. In fine, transportul pana in Bucuresti era monitorizat cu mai multe masini, cafeaua ajungand in cele din urma in depozitul din Ilfov. "Dupa finalizarea operatiunilor, respectiv efectuarea transportului si valorificarea ilegala a cafelei, documentele fictive puse la dispozitia contrabandistilor urmau sa fie distruse, astfel incat, la verificarile ulterioare, ilegalitatile sa nu poata fi descoperite", au mai precizat anchetatorii. Politistii de frontiera au descoperit ca membrii aceleiasi retele au mai introdus, in acelasi mod, in Romania, la mijlocul lunii decembrie, alte 19.200 de kilograme de cafea verde.

VALOARE PE PIATA
Din cele 40 de tone de cafea verde de contrabanda, in urma prelucrarii, ar fi rezultat aproximativ 35 de tone de cafea prajita. Valoarea unui kilogram de cafea varsata pe piata romaneasca este de 150.000-200.000 de lei, astfel incat, daca ar fi scapat de actiunea Politiei de Frontiera, capii acestei filiere puteau scoate un profit de aproximativ 7 miliarde de lei. Anchetatorii continua cercetarile si pentru a descoperi daca filiera a mai introdus si alte cantitati de cafea. Prejudiciul total creat statului roman, in cazul ambelor transporturi "fantoma" depistate, se ridica la peste doua miliarde de lei.

CAZ COMPLEX
Anchetatorii au inceput urmarirea penala impotriva a sapte persoane implicate in aceasta afacere. Este vorba de doi administratori de firme, trei vamesi si un co- misionar vamal. Ei sunt acuzati de inselaciune, folosirea de acte false, complicitate la inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la rupere de sigilii, evaziune fiscala si fals intelectual. Fiind un caz de crima organizata, ancheta a fost facuta in colaborare cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
×
Subiecte în articol: observator cafea