x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 500 de tineri români vor călători gratis prin Europa

500 de tineri români vor călători gratis prin Europa

de Theodora Şutiu    |    15 Ian 2019   •   12:10
500 de tineri români vor călători gratis prin Europa

Reprezentanţa Comisiei Europene (CE) în România a anunţat că 551 de tineri, cu vârste de peste 18 ani, au fost selectaţi pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Conform proiectului, participanţii pot călători pe o perioadă de până la 30 de zile, între 15 aprilie şi 31 octombrie 2019.

În total, peste 80.000 de tineri din toate statele Uniunii Europene, în cea de-a doua rundă a iniţiativei CE DiscoverEU, pe parcursul a două săptămâni. Dintre aceştia, 14.536 de tineri europeni au fost selectaţi pe baza criteriilor de atribuire şi ţinând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE. „Am acordat până acum unui număr de aproximativ 30.000 de tineri şansa de a explora culturile şi tradiţiile Europei şi de a se conecta cu alţi călători, precum şi cu comunităţile pe care le vizitează. Modul în care aceşti tineri explorează Europa, prin intermediul unei călătorii personale, reprezintă o sursă de inspiraţie. DiscoverEU le permite să îşi planifice propriile călătorii, să îşi împărtăşească poveştile pe platformele sociale şi să îşi facă noi prieteni”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.

Cum se desfăşoară

Odată cu permisul de călătorie, tinerii urmează să primească orientări înainte de plecare şi vor putea intra în contact între ei pe platformele sociale. Aceştia vor fi informaţi cu privire la posibilităţile speciale de care dispun, de exemplu, reduceri de preţuri la biletele de intrare pentru muzee şi obiective culturale, precum şi participarea la activităţi de învăţare sau la evenimente de bun venit organizate de localnici în oraşele pe care le vor vizita.

Iniţiativa DiscoverEU a fost lansată în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European privind o acţiune pregătitoare cu un buget de 12 milioane de euro, pentru anul trecut. Prima rundă de cereri a oferit unui număr de aproximativ 15.000 de tineri posibilitatea de a călători în Europa. Pentru acest an, PE a aprobat suma de 16 milioane de euro.

În mai 2018, Comisia a propus 700 de milioane de euro pentru DiscoverEU, ca parte din viitorul program Erasmus+, în cadrul viitorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. În cazul în care PE şi Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul acelor şapte ani.

 

×