x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 54 de tunuri imobiliare dintr-o lovitură

54 de tunuri imobiliare dintr-o lovitură

de Monica Andrei Capatos    |    29 Sep 2009   •   00:00
54 de tunuri imobiliare dintr-o lovitură
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Săptămâna trecută erau 29. Astăzi sunt 54. S-au înmulţit în trei zile precum ciupercile după ploaie. Planurile urbanistice zonale, căci despre acestea este vorba, au fost subiect de scandal la ultima şedinţă a Consiliului General. I



Interesele imobiliare şi, mai ales, financiare sunt mari, legea urbanismului va fi schimbată, aşa că se încearcă ultima lovitură. Proiectul lui Constanda n-a fost uitat deşi săptămâna trecută a fost mărul discordiei.

Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva. În 2006 au fost aprobate doar 133 de proiecte în tot anul, iar în 2007 - 122. În nici un caz 54 într-o singură zi. Dacă ar exista o carte a recordurilor ilegale, ziua de miercuri ar intra fără discuţie în top. Graba de a aproba pe bandă rulantă proiecte imobiliare controversate are şi o explicaţie, de la 1 octombrie nu mai sunt permise construcţiile făcute după bunul plac al investitorilor.

Aşa că pe lângă cele 29 de PUZ-uri rămase neaprobate din şedinţa de săptămâna trecută, au mai fost trecute alte 25, după aceeaşi reţetă.

Tămbălăul din Consiliul General a început vineri de la proiectul lui Costică Constanda care solicita construirea în Satul Francez a unor blocuri înalte de opt etaje, limita permisă fiind de două. Subiectul a fost tocat ani în şir, în spatele lui aflându-se tot felul de speculaţii. Afaceristul a primit în schimbul Parcului Bordei 28.000 de metri pătraţi în Satul Francez. Imediat, el a vândut jumătate din teren firmei greceşti Raptis Kavouras SRL, primind 68 de milioane de euro.

Vânzarea s-a făcut însă cu o condiţie, aceea de a obţine şi PUZ-ul necesar construirii de imobile mai înalte decât permite legea. Lucrurile s-au complicat, drept pentru care grecii n-ar mai vrea să aştepte şi-i cer banii înapoi lui Constanda.

PROMISIUNI NEONORATE
Afaceristul vrea PUZ-ul cu orice preţ, el a trimis şi o notificare în care ameninţă consilierii generali că dacă nu-i aprobă proiectul va cere daune morale în valoare de 17 milioane de euro, plus 11 milioane de euro penalizări. Curajul lui Constanda este justificat, mai ales că gurile rele spun că unii aleşi locali i-ar fi promis marea cu sarea. Nu degeaba, vineri după ce şedinţa de consiliu a fost suspendată, consilierii de la PD-L vorbeau singuri pe holurile Primăriei Capitalei, iar unele doamne mai slabe de înger vărsau câteva lacrimi prin wc-urile instituţiei.

Presiunile, promisiunile, recompensele probabil că au fost mari, altfel nu ne imaginăm reacţiile pedeliştilor. Căci doar despre ei este vorba. Cei de la PSD şi PNL au părăsit sala înainte de a se trece la vot.

PROTESTE
Pe lângă PUZ-ul lui Constanda, mai erau şi alte proiecte care miroseau de la o poştă a şmecherie. "Primăverii nr. 55, practic se încearcă intrarea în legalitate a unei construcţii ridicată fără avize. Clădirea se află într-o zonă protejată, iar investitorii au construit un imobil înalt de 30 de metri, fără autorizaţie, în condiţiile în care limita permisă este de 13 m", ne-a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Situaţia este asemănătoare şi la PUZ-ul din Strada 11 iunie, nr. 51 din Sectorul 4. Şi aici s-a construit ilegal, în plus lipseşte şi avizul de la circulaţie. De precizat că toate proiectele introduse în şedinţa de astăzi n-au aprobare de la Ministerul Mediului, aşa cum prevede legea. Cât despre cele 25 de proiecte noi introduse pe ordinea de zi, nu se poate spune decât un lucru, nu fac excepţie de la regulă.

"PUZ-ul din Strada Nuferilor, nr. 38-48 se află pe un sit arheologic, fără să se ceară aviz de specialitate, iar cel din Bulevardul Expoziţiei, nr. 22-30, propune o clădire peste linia de cale ferată ce are capăt la Romexpo", ne-a declarat Nicuşor Dan. În semn de protest, chiar în ziua şedinţei de consiliu, organizaţiile neguvernamentale vor organiza un miting în faţa municipalităţii.

×
Subiecte în articol: observator bucuresti tunuri imobiliare