x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 6 ani de închisoare pentru moartea a 13 mineri

6 ani de închisoare pentru moartea a 13 mineri

de Gabriela Mladin    |    14 Dec 2012   •   13:51
6 ani de închisoare pentru moartea a 13 mineri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Judecătorii Tribunalului Gorj i-au condamnat la închisoare cu executare pe foşii şefii de la Mina Petrila, acuzaţi de moartea a 13 ortaci, în exploziile repetate din subteran, petrecute în 2008. Magistraţii au decis ca fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, şi adjuncţii săi, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, să-şi petreacă următorii ani după gratii. Dacă şeful Exploatării miniere a primit şase ani şi jumătate de închisoare, adjuncţii au fost condamnaţi la patru ani de închisoare. În rechizitoriu, procurorii îi acuză pe cei trei de moartea a 13 mineri şi de rănirea altor 14 în două explozii succesive ce au avut loc în 15 noiembrie 2008.

La interval de câteva ore, în noiembrie 2008, în subteranul minei Petrila s-au produs, două explozii devastatoare. Prima explozie s-a soldat cu opt morţi, iar în cea de-a doua şi-au pierdut viaţa cinci salvatori minieri care au intrat să recupereze victimele primei explozii. Procurorii au descoperit că cinci persoane sunt vinovate de tragedia produsă, însă două dintre ele şi-au pierdut viaţa în accidentul de muncă.

Anchetatorii au stabilit că minerii de la Petrila au fost trimişi la moarte sigură, în sensul că directorul Aurelian Necula şi inginerul şef securitate minieră, Gheorghe Roşu, şi şeful staţiei de salvare minieră a EM Petrila, Dan Ştefan Ungur, ar fi ştiut ce pericole există în subteranul minei şi, cu toate acestea, au dispus să se intre în mină. Toţi trei au fost condamnaţi pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Sentinţa nu este definitivă, condamnaţii şi rudele victimelor având posibilitatea de a înainta recurs la Curtea de Apel din Craiova.


×