x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 6 milioane de lire cautate la politicieni

6 milioane de lire cautate la politicieni

de Valentin Zaschievici    |    Paul Cristian Radu    |    09 Iun 2006   •   00:00
6 milioane de lire cautate la politicieni

Autoritatile judiciare ro-mane au recunoscut ca, in urma cu o luna, anche-tatorii britanici le-au ce-rut sa coopereze in inves-tigarea "comisionului fre-gatelor". Sotii George, a-restati la Londra, au incasat doar unul din cele sapte milioane de lire sterline oferite mita pentru cumpara-rea navelor de razboi. Celelalte sase milioane de lire sunt cautate in conturile unor politicieni romani.

Afacerea de coruptie pe axa Bucuresti - Londra a fost confirmata ieri de autoritatile romane. Politia si Parchetul recunosc ca au primit cererea de asistenta judiciara din Marea Britanie intr-un caz de mare coruptie, legat de achizitionarea celor doua fregate "Regele Ferdinand" si "Regina Maria".

Afacerea comisioanelor secrete platite de catre firma britanica BAE Systems in cadrul contractului de modernizare a celor doua fregate second-hand achizitionate de Romania a pus pe jar lumea politica din Marea Britanie si Romania. Reamintim ca, in numarul de ieri, JN a prezentat, in exclusivitate in Romania, faptul ca omul de afaceri britanic Barry George, consilierul BAE Systems in afacerea fregatelor, si sotia sa, romanca Georgiana George, au fost arestati in cadrul unei operatiuni a Serious Fraud Office (SFO). Agenta britanica investigheaza doua comisioane secrete, in va-loare totala de sapte milioane de lire sterline, platite de BAE catre sotii George si catre o alta persoana, presupusa a fi un inalt oficial roman. In acest context, trebuie mentionat ca, potrivit surselor noastre, SFO a confiscat documente din locuinta sotilor George, situata in exclusivistul cartier londonez Chelsea si a gasit suma de 25.000 de euro, cash, in acelasi loc. In cursul dupa-amiezii de ieri, SFO urma sa ceara in instanta confiscarea acestei sume, in baza unei Legi ce prevede confiscarea bunurilor si sumelor de bani obtinute din activitati criminale.

Ziarul "The Guardian" trateaza pe larg acest subiect, in editia de ieri, si mentioneaza ca ancheta initiata de autoritatile britanice vizeaza mai multe contracte incheiate de catre BAE cu diverse tari, in ultimii ani. Aceeasi publicatie insista pe faptul ca Marea Britanie a dat tot timpul lectii de anti-coruptie Romaniei si a trimis chiar consilieri specializati pe anticoruptie, pe langa Guvernul de la Bucuresti. Cu toate acestea, afacerea fregatelor pune intr-o lumina nefavorabila eforturile Albionului de a starpi coruptia de la Bucuresti.

ANCHETA A AJUNS LA NOI. Ieri, un comunicat al Inspectoratului General al Politiei a informat ca, in luna aprilie, a primit din Marea Britanie o cerere de asistenta internationala, "care continea referiri la comiterea unor fraude de proportii in timpul derularii contractului de achizitie de catre statul roman, din Marea Britanie, a unor nave militare". Cererea englezilor a fost trimisa de Politie Parchetului Inaltei Curti pe data de 28 aprilie. La 10 mai, Directia de cooperare internationala din cadrul Parchetului Inaltei Curti a repartizat solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, considerand ca acest caz este de competenta DNA. Conducerea DNA a confirmat ca aceasta solicitare de asistenta judiciara "este in lucru". Ministerul roman al Apararii a precizat, ieri, ca nu este parte a contractelor derulate intre ministerul britanic al Apararii cu BAE Systems sau cu subcontractorii acestei companii. "Acordul de achizitie si modernizarile ce trebuiau efectuate s-au derulat conform contractului, fregatele au parcurs programul de testare pe mare, au fost receptionate de o comisie a MapN, navele aflandu-se in serviciul operativ."

TALPES. Privire multumita din spatele ochelarilor fumurii

FIRMELE LUI BARRY. In numarul de ieri am prezentat o parte din firmele lui Barry si ale Georgianei George. Intre acestea, se numara si firma Axis Trade & Consulting din Bucuresti, firma mentionata in investigatia SFO si in care este asociata si mama Georgianei. Documente de la Ministerul de Finante arata ca aceasta firma a avut, in 2.004, o cifra de afaceri de 43 de miliarde de lei. Reamintim ca intelegerea dintre Guvernul Romaniei si BAE Systems referitoare la modernizarea fregatelor, afacere in cadrul careia Romania a platit in jur de 116 de milioane de lire sterline, a fost parafata printr-o hotarare de guvern tot in 2004. Investigatia SFO a pornit de la premisa ca Barry George ar fi incasat aproximativ un milion de lire sterline pentru afacere, in timp ce celelalte sase milioane din comisioanele secrete ar fi mers catre un politician roman.

Dar legaturile lui Barry George cu Romania nu se limiteaza la firma Axis Trade. Sotii George au doua firme Rom-Air si Rom-Car, infiintate in Anglia inca din anii ’80. In acest context trebuie spus si ca firma BAE a incheiat, la sfarsitul anilot ’70 - inceputul anilor ’80 contracte cu Guvernul lui Ceusescu. In total, contractele BAE - Ceausescu au ajuns la fabuloasa suma de 1,7 miliarde de dolari. Unul dintre contracte, in valoare de 400 de milioane de dolari, a vizat producerea in Romania a avionului BAC 111, rebotezat de catre partea romana ROMBAC.

Unul dintre principalii parteneri de afaceri ai lui Barry George este Gheorghe Racaru fost director al Tarom. In acelasi cerc de afaceri apare si Rodica Miculescu, si ea fost director al Tarom, cumnata ex-premierului Adrian Nastase.

COMISIOANELE SECRETE. Potrivit investigatorilor britanici, BAE Systems a recunoscut plata celor doua comisioane secrete, dar refuza sa dezvaluie numele persoanelor spre care au mers banii. Insa afacerea fregatelor second-hand ascunde si alte probleme, referitoare la contractul de tip off-set incheiat intre Romania si Marea Britanie. Acest tip de contract presupune ca partea britanica va achizitiona echipament militar romanesc in valoare echivalenta cu suma platita de statul roman pentru modernizarea fregatelor. Cu toate acestea, britanicii nu dau semne ca ar fi interesati de produsele industriei autohtone de aparare.

100 DE MII BUCATA. Fregatele second-hand au fost transferate de la Marina Regala britanica catre firma BAE Systems pentru doar 200.000 de lire sterline, adica au fost predate BAE la pret de fier vechi. In cursul zilei de ieri, sotii George au fost eliberati dupa ce le-a fost confiscata o suma de bani descoperita in apartament. Investigatia SFO continua.

Iliescu: "Nu e treaba Administratiei prezidentiale"


Fostul sef al statului din perioada in care Romania a cumparat cele doua fregate second-hand, Ion Iliescu, a declarat ieri ca administratia prezidentiala nu a avut nici un amestec in aceasta achizitie, care a parut una avantajoasa pentru statul roman la vremea respectiva. "Flota nu mai avea nimic, toate navele erau vechi si a aparut ca o chestiune avantajoasa ca dotare tehnica a Armatei romane si a Marinei", a explicat Iliescu. Fostul presedinte a mentionat ca el a vazut "nava in port", iar administratia prezidentiala "nu s-a bagat in negocieri".

Nici consilierul sau pe probleme de aparare, Ioan Talpes, nu are vreun amestec in aceasta situatie, caci, sustine Iliescu, la vremea respectiva "nu se bagau consilierii si, in general, administratia prezidentiala in asemenea chestiuni". Ca atare, "Talpes nu are cum sa fie implicat", conchide Iliescu, dupa care nuanteaza: "Poate doar asa, ca informare generala, caci in asemenea chestiuni trateaza institutiile guvernamentale, nu altcineva". Intrebat cui ar trebui sa fie adresate intrebarile pe aceasta tema, Ion Iliescu a indicat Guvernul. "Si Guvernul Adrian Nastase si actualul Guvern, care are continuitatea documentelor".

NU COMENTEZ! Intrebat de Jurnalul National despre aceasta tranzactie, fostul consilier prezidential Ioan Talpes a refuzat sa comenteze situatia in vreun fel. "Am eu o problema cu Jurnalul National si pentru dumneavoastra nu comentez nimic", a fost singura precizare pe care a facut-o Talpes.

Ulterior, Talpes a acordat o declaratie pe aceasta tema PRO TV, in care a negat ca ar fi participat la negocierile pentru incheierea achizitiei, dar a admis ca, in discutiile din CSAT pe aceasta tema, a fost unul dintre sustinatorii ideii cumpararii celor doua fregate. Pe de alta parte insa, fostul consilier prezidential vorbeste despre un comision care, in mod legal, ar reveni firmei care intermediaza contractul.

Intrebat punctual daca in acest caz stie sa fi existat o astfel de firma care sa primeasca vreun comision, Talpes a negat acest lucru, motivand ca nu a discutat nimic in ceea ce priveste acest contract. "Nu stiu nici daca exista un comision. In schimb stiu ca, in mod obisnuit, exista o firma care intermediaza, care se ocupa de aranjarea negiocierilor si care primeste un comision care se stabileste legal", a declarat Talpes.

AUDIERE LA COMISIE. Fostul deputat PSD Razvan Ionescu, cel care era presedinte al Comisiei de aparare a Camerei in acea perioada, ne-a declarat ca in primavara anului 2004, plecand de la niste sesizari aparute in presa, comisia a organizat o audiere pe tema achizitiilor fregatelor. Ionescu a precizat ca la vremea respectiva nu existau nici un fel de suspiciuni cu privire la mita sau la consultantul firmei BAE Systems, Barry George. Discutiile de la comisie, la care au participat reprezentantii MApN, cei ai Ministerului Industriei si Comertului si cei ai firmei BAE Systems, s-au axat pe suspiciunile cu privire la faptul ca Romania nu ar putea sa-si onoreze partea de contract. "Fiind un contract offset, Romania trebuia sa dea la schimb, contra unei parti din suma totala a contractului, niste produse. Numai ca partea engleza nu gasise din oferta noastra produse potrivite pe care sa le primeasca la schimb", a precizat Ionescu. El a adaugat ca audierile au mai vizat si intarzierile in derularea contractului ca si tehnica de lupta depasita cu care erau dotate fregatele. "La audieri a participat si Barry George, pe care eu il cunosc foarte bine si caruia chiar eu i-am solicitat sa-i anunte pe reprezentantii BAE Systems sa vina la comisie, stiind ca el este consultantul principal al contractului. Era aproape oficial ca el are un contract de consultanta. Cat a castigat din asta nu pot sa va spun pentru ca nu am intrebat niciodata. Probabil ca avea un contract de consultanta de 1%, iar in astfel de contracte nu exista comisioane secrete si nici nu avea cum sa ia mita", a mai spus Ionescu. Cu privire la arestarea lui George, Ionescu nu a vrut sa comenteze pentru ca nu cunoaste "indiciile" organelor de control din Anglia.

DNA ARE DATE. Prezent la Reuniunea Consiliului Nord Atlantic la Cartierul General al NATO ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat pentru Jurnalul National: "E foarte clar ca MApN a fost implicat doar cand s-a facut preluarea fregatelor. In derularea acordului MApN a fost reprezentata de Romtehnica, iar acordul s-a semnat de catre Guvern. Nu voi declansa o ancheta interna in aceasta privinta, intrucat sunt convins ca DNA are mult mai multe date decat a lasat sa se inteleaga. In acest moment, in ceea ce priveste fregatele, suntem in proces de negociere cu britanicii a acordului de mentenanta".
×