x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 6 povești de presă care au captat atenția lumii în 2015, dar s-au dovedit a fi false

6 povești de presă care au captat atenția lumii în 2015, dar s-au dovedit a fi false

04 Ian 2016   •   18:23
6 povești de presă care au captat atenția lumii în 2015, dar s-au dovedit a fi false

2015 a fost un an plin. Parisul a fost victima a două atacuri teroriste, Europa a primit aproximativ un milion de refugiați, am ajuns mai aproape de Pluto ca niciodată, iar Donald Trump… ei bine, Donald Trump și-a construit o carieră politică, folosindu-se de declarații scandaloase.

Și de parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, unii și-au dorit să meargă mai departe și pentru a atrage atenția și a șoca, au inventat anumite povești. Potrivit listverse.com, știrile care devenite cunoscute în întreaga lume în 2015, în ciuda faptului că au fost false, sunt:


1. „Trenul cu aur nazist”, descoperit în Polonia

A fost o poveste care ne-a captivat pe toți. În august, doi vânători de comori atrăgeau atenția presei, susținând că au descoperit trenul nazist plin de aur și bijuterii, îngropat la marginea orășelului Walbrzych.

Mass-media, persoane care își încercau norocul și, de fapt, întreaga lume era uimită. Totul s-a sfârșit în momentul în care câțiva oameni de știință au decis să verifice informația și au demonstrat că, în realitate, în acel loc nu exista nicio comoară.

Nazi Gold Train


2. El Chapo a declarat război grupării teroriste ISIS

Chapo este cel mai căutat traficant de droguri din întreaga lume, un adevărat dur. Dacă teroriștilor le-ar fi frică de cineva, cu siguranța El Chapo ar fi acea persoană. În momentul în care unul din transporturile cu droguri ale acestuia au fost distruse de teroriști, povestea unui război între cei doi dușmani ai Statelor Unite a devenit din ce în ce mai plauzibilă.

The Washington Times și New York Post s-au grăbit să facă afirmații de acest fel, sursa lor fiind Thug Life Videos (TLV). Totuși, Thug Life Videos este un site notoriu pentru poveștile pe care le-a inventat de-a lungul timpului, iar aceasta a fost una din ele.

El Chapo


3. Atentatele de la Paris au fost planificate cu ajutorul unui PlayStation 4

În noiembrie 2015, întreaga Europă era alături de francezii îngenunchiați de atentatele de la Paris. Nefericitul episod a stârnit de asemenea și un val de povești, majoritatea false, în care tehnologia era actorul principal.

În Forbes a fost publicat un material în care se lansa ipoteza conform căreia atacurile au putut fi duse la bun sfârșit cu ajutorul unui PlayStation 4 (PS4). Rețeaua PlayStation permite utilizatorilor să comunice prin text și voce și astfel s-a zvonit că teroriștii ISIS au folosit acest device-uri.

Paris PS4


4. Donald Trump i-a numit pe republicani „tonți”
Donald Trump a fost o sursă de titluri de presă în 2015. Comentariile șocante despre mexicani, sirieni și reporterul cu dizabilități au trezit revolta jurnaliștilor din întreaga lume. A afirmat despre mai mulți oameni că sunt proști, inclusiv oficiali ai Statelor Unite.

Totuși, pe republicani nu i-a numit tonți, dovedindu-se încă o dată că imaginile virale nu sunt și adevărate.

Trump


5. Refugiații ISIS s-au bătut cu polițiștii germani
Cel mai sensibil subiect al anului 2015 a fost cel al refugiaților. Având în vedere că mai mult de un milion de migranți au ajuns în Europa, au fost inventate numeroase povești, care s-au răspândit rapid în întreaga lume. Spre exemplu, atentatele de la Paris au fost puse pe seama refugiaților din Siria, chiar daca s-a dovedit că toți cei implicați erau născuți pe teritoriul Europei.

Dar acesta nu este singurul zvon fals. În vară, presa atrăgea atenția asupra unor fotografii în care refugiații atacau polițiști germani, fluturând un steag al grupării ISIS. S-a dovedit ulterior că pozele au fost realizate în 2012 la un marș și surprindeau cetățeni din Uniunea Europeană, care la un moment dat se apropiaseră de Al-Qaeda.

ISIS refugee


6. Teroriștii ar avea nevoie de șase zile să ajungă din Turcia la Paris
După atentatele de la Paris, tabloidul britanic The Sun a publicat o analiză îngrijorătoare a securității pe continentul european. Reporterul Emile Ghessen a ajuns din Turcia în Paris în numai șase zile, fără pașaport, pozând în refugiat sirian. Evident, celelalte trusturi de presă au preluat știrea, europenii fiind șocați de cât de ușor s-ar putea ajunge în centrul continentului.

Povestea fusese însă inventată de Ghessen, iar acest lucru a fost demonstrat de reprezentanții guvernului croat, care au prezentat o copie a pașaportului jurnalistului. Emile Ghessen ajunsese în șase zile din Turcia până la Paris pentru că avea documentele britanice la el.
 

×