x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 70% dintre românii cu venituri mai mici de 1.500 de lei au datorii la bănci

70% dintre românii cu venituri mai mici de 1.500 de lei au datorii la bănci

21 Oct 2013   •   19:24
70% dintre românii cu venituri mai mici de 1.500 de lei au datorii la bănci

Populaţia cu venituri nete de sub 700 de lei pe lună are cel mai mare nivel de neperformanţă la credite, cu rate de 25% la consum şi 11% la ipotecar, potrivit datelor BNR, care arată că românii sunt printre cei mai îndatoraţi dintre europeni din cauza dobânzilor înalte practicate la împrumuturi.

Raportul de stabilitate financiară publicat de BNR, citat de Mediafax, cuprinde o analiză a ratelor creditelor neperformante în funcţie de categoria de venit lunar (în iunie 2013), şi care reuşeşte să acopere circa 60% din expunerile totale şi 40% din numărul debitorilor. Gradul de îndatorare este calculat doar pentru populaţia cu credite bancare, folosind anuităţi constante şi fără a ţine cont de existenţa unor codebitori.

Pe acest eşantion, analiştii BNR au calculat că împrumuturile neperformante ale celor cu venituri nete lunare de cel mult 700 de lei totalizează 2,5 miliarde lei, iar extrapolând rezultatul rezultă că pe total gospodării acest segment de populaţie deţine credite cu restanţe de 4,1 miliarde lei, adică aproximativ 40% din totalul creditelor neperformante ale populaţiei, de 10,6 miliarde lei.

În cazul persoanelor cu venituri nete între 700 şi 1.500 de lei/lună, restanţele peste 90 de zile calculate de BNR se ridică la 1,5-1,6 miliarde lei, ceea ce înseamnă un total al restanţelor de 2,5 miliarde lei.

Cele două categorii totalizează, astfel, aproape 70% din valoarea împrumuturilor neperformante ale populaţiei.

×
Subiecte în articol: datornici romani credite bănci